Za imena gre Vljudno vabljeni na odprtje razstave v četrtek, 12. januarja, ob 20. uri v Kulturni center Tobačno 001
Yüklə 11.55 Kb.
tarix25.04.2016
ölçüsü11.55 Kb.


četrtek, 8. december 2012


SPOROČILO ZA JAVNOST

Muzej in galerije mesta Ljubljane

Kulturni center Tobačna 001

Alban Muja

12. 1. - 12. 2. 2012

Za imena gre

Vljudno vabljeni na odprtje razstave v četrtek, 12. januarja, ob 20. uri

v Kulturni center Tobačno 001.

Alban Muja je v času rezidenčnega bivanja v KC Tobačna 001 ustvaril eno v vrsti zanj značilnih del, ki beležijo zgodbe o osebnih imenih, ko ime določene osebe ni zgolj zapis v registru prebivalcev, temveč ima lahko prav poseben narativ, največkrat s politično konotacijo. Na razstavi sta predstavljeni dve deli starejšega datuma, in sicer video zapisa zgodbe dekleta z imenom Palestina in moškega z imenom Tibet; oba protagonista sta kosovska Albanca.


" … Palestina je zgodba o kosovskem dekletu, ki je dobila ime po državi, ki ne obstaja - in Muja se zaveda smešne plati tega. Med Palestino in Kosovom obstajajo očitne povezave, ne le v presunljivem nasilju leta 1982 (ko je dekle Palestina dobila svoje ime), temveč tudi v statusu nekraja, ki ga imata obe ozemlji, in v nenehno spreminjajoči se kartografiji prostora, zaradi katere se zabrisuje nacionalna identiteta. A v Mujevem videu je to vse terciarno. Palestina je delo o mladi ženski, ki bahavo uživa v svoji nenavadni soimenjakinji. Vse drugo - Kosovo, nekraji, nacionalna identiteta - je tako globoko ukoreninjeno v osebni izkušnji Mujeve teme, da postane skoraj nerazvidno. Tako postane že sama možnost kosovske Albanke z imenom Palestina smešna, nekakšna zasebna šala, prav v skladu s smehljajočo se mlado žensko v videu. A zasebne šale v bistvu sploh niso smešne. Delujejo kot vezivo, po navadi družbeno, v tem primeru pa zgodovinsko, ki povezuje politično preteklost s sedanjostjo na način, ki temu daje nekakšen smisel.

Nenavadna imena so tema, ki se v Mujevem delu ponavlja. Podobno kot Palestina je njegov video Tibet (2009) zgodba o kosovskem Albancu, ki živi v Švici in je dobil ime po kitajskem ozemlju. Kot v Palestininem primeru ima tudi Tibetovo ime očitne ustreznice s kosovsko zgodovino etničnih spopadov in borbe na neodvisnost. A pripoved sama se osredotoča predvsem na to, kako Tibetovo nenavadno ime vpliva na njegovi vsakdan, konča pa se s šaljivo anekdoto o njegovi poroki. …" *


V Ljubljani je Muja posnel zgodbo dekleta z imenom Ajda Kruh. Pomena imena (ajda) samega po sebi ne dojemamo tako dobesedno, kot se to zgodi v primeru povezave imena s pomenom priimka (kruh). O odločitvi za preimenovanje se seznanimo skozi ganljivo osebno zgodbo, v kateri nam Ajda pojasni, zakaj je prevzela priimek Kruh. Razkritje odločitve za združitev njenega osebnega imena s tem priimkom ter opis pripetljajev, ki jo spremljajo v življenju zaradi poimenovanja, nam Ajda iskreno in igrivo predoči v skoraj desetminutnem monologu.
Delo, s katerim Muja zaključi razstavno pripoved, je fotografija z naslovom Tonys. Skupinska fotografija kosovskih dečkov v pražnjih oblačilih ima skupni imenovalec – vsem portretirancem je ime Tonyblair, vsi so rojeni leta 1999 in vsi so ime dobili po takratnem britanskem premieru Tonyju Blairu.
*

Chris Reitz, iz teksta razstavnega kataloga, ki bo izšel ob koncu razstave.

Donator razstavnega programa Kulturnega centra Tobačna 001 v letu 2012 je podjetje Tobačna Ljubljana.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə