Tolstoj: Ana Karenina obnova
Yüklə 12.16 Kb.
tarix29.04.2016
ölçüsü12.16 Kb.
Tolstoj: Ana Karenina
OBNOVA
Roman se odvija v Rusiji v času Tolstojevega življenja po letu 1861. Ker je to čas po revoluciji, je vidno ozračje črnogledosti in ne več optimističnega razpoloženja.

Tolstoj v romanu opisuje življenje ruskega višjega sloja, ki živi v velikih mestih Moskva in St. Peterburg. Knjiga nam razkriva dve ljubezenski zgodbi, zgodbo Ane Karenine in grofa Vronskega in zgodbo Levina in Kitty.


PRVI DEL

Najprej se srečamo z grofom Stepanom Arkadjičem Oblonskim, Stivo, Moskovskim državnim uslužbencem, ki je prevaral svojo ženo Darjo Aleksandrovno, Dolly. Ko je Dolly to odkrila, se je močno razburila zaradi moževe nezvestobe, v hiši je zavladal kaos, ona pa ga je želela z otroci vred zapustiti. Toda Stepan Arkadjič kljjub mnogim aferam svojo ženo ljubi in si želi ohraniti trdno dtužinsko ognjišče, zato naprosi svojo sestro, Ano Arkadjevno Karenino, ki naključno prihaja na obisk St. Petresburga, da obišče njegovo ženo in jo prepriča, naj ga ne zapusti.


Medtem prijatelj Stepena Arkadjiča Konstsntin Dimitrivič Levin, Kostja prispe v Moskvo, da bi Dollyino mlajšo sestro Jekaterino Aleksandrovno Ščerbacki, Kitty zaprosil za roko. Levin je živel na posestvu na deželi, ki ga je upravljal in je vzelo ves njegov čas. V družbi se ni dobro počutil in je bil zaradi svoje sramežljivosti mnogokrat slabo sprejet in neroden. Kitty ga zavrne, ker pričakuje ženitno ponudbo od grofa Alekseja Kiriloviča Vronskega, častnika v vojski. Čeprav Kitty Vronskemu ugaja, pa nima nobenih resnih namenov, da bi se poročil z njo.
Stepen Arkadjič in grof Vronski se srečata na železniški postaji, kjer sta priška počakat svojo sestro in mamo. Med njunim prihodom železniški delavec pade pod vlak in se smrtno ponesreči. Ana is to močno zapomni. Že ob prvrm srečanju med Ano in Vronskim preskoči iskrica ljubezni, čeprav je Ana poročena. Ana Kasneje uspešno posreduje pri reševanju problema pri Oblonskih in postane Kittina dobra prijateljica. Na plesu ki ga priredijo nek večer in kjer Kitty pričakuje snubitev Vronskega pa Vronski cel večer prepleše z Ano.
Ana, za katero je zveza z Vronkim nemogoča, se vrne v St. Petersbourg k svojem možu Alekseju Aleksandroviču Kareninu in sinu Sergeju, Serjožu. Vronski ji sledi v Petersburg.
DRUGI DEL

Kitty Ščebracka je zaradi zavrnitve Vronskega močno zbolela, poleg tega pa je trpela še zaradi krivde do Levina. Po doktorjevem nasvetu se odpravijo na zdravljenje v tujino.


Po vrnitvi v St. Petersbourg Ana veliko časa preživi z grofico Betsy, da lahko pri njej stečuje vronskega, ki je njen bratranec. Čeprav ga vztrajno zavrača on nadaljuje s svojim dvorjenjem in ona se počasi zapleta v njegove mreže.
Karenin postane pozoren na Anino obnašanje v javnosti in jo opozori na to, a ona se za njgova opozorila ne meni. Nadaljuje shajanje z Vronskim in po nekaj časa zanosi z njim.
Vronski se udeleži konjskih dirk, kjer je ranjen in Karenin opazi Anino zaskrbljenost in jo pozove, da naj prizna svoja čustva. Ana mu prizna da mlujbi Vronskega in da ga vara. Karenin od nje zahteva, da se odslej z njim ne srečuje več in da se v javnosti vede kot običajno.
Kitty pa si v tujini odpočije in ozdravi, spozna tudi Varjenko, s katero postaneta prijateljici. Varjenka skuša Kitty neuspešno navdušiti za svoj način življenja, prostodušno sprejemanje vsega hudega, a ji ne uspe. Nato se Kitty z družino vrne v Moskvo.
TRETJI DEL

Tretji del se odvija na Levinovem posestvu, kjer skuša on pozabiti na Kittya in se zakoplje v delo. Odkriva nove izboljšava kmetovanja in kmetje, mužike skuša navdušitiv zanje, prav tako pa išče življenski smisel. Obišče ga tudi stiva, ki se ne strinja z njegovimi idejami.


Obišče ga tudi Dolly in ga poskuša prepričati, naj Kitty ponovno razkrije svoja čustva. Dolly to ne uspe, toda v Levinu ponovno obudi čustva da Kitty.
V St. Petersbourgu Karenin od Ane zahteva popolno poslušnost, v nasprotnem primeru ji namerava vzeti sina in jo zavreči. Vronski jo prosi naj pobegne z njim.
ČETRTI DEL

Karenin začne razmišljati o ločitvi, ker misli, da si to Ana želi. Za Ano pa nastopi čas poroda, ki se močno zaplete. Kareninu pošlje nujno pismo, v katerem ga naproša, naj jo pride pred smrtjo š zadnjič pogledat. Karenin pride in njej in Vronskemu vse odpusti. Toda ko Ana rodi hči, Ani, ozdravi. Steshen Arkadjič prosi Karenina za ločitev za svojo sestro. Vronski naredi poskus samomora, ker je po Kareninovi odpustitvi osramočen. Nato načrtuje, d abi odšel v tujino, a si premisli, ko ponovno vidi Ano. Skupaj zapustita Rusijo, ne da bi se Ana ločila.


Kitty in Levin se po zaslugi Stephena Arkadjiča ponovno srečata in Levin še enkrat zaprosi Kitty za roko, ki tokrat privoli.
PETI DEL

Levin in Kitty se poročita.Nekaj mesecev kasneje Levinov brat Nikolaj umira. Levin in Kitty gresta k njemu, kjer Kitty skrbi zanj, Levin pa se prvič sreča z vprašanjem lastne umrljivosti. Kitty odkrije, da je noseča.


Vronski in Ana se vrneta iz Evrope v Rusijo, kjer Ana upa, da bo videla sina. Ker ji Karenin, ki je pod močnim vplivom grofice Lidije Ivanovne in njenega verskega kroga, tega ne dovoli, se tja na njegov rojstni dan odpravi na skrivaj. Ano Karenin odkrije, njenemu sinu pa povejo, da je umrla. Kmalu za tem Ana in Vronski ne zdržita več hinavske malomeščanske družbe in odideta na deželo.
ŠESTI DEL

Na deželi Ano obišče Dolly. Na prošnjo Vronskega jo ponovno poskuša prepričati v ločitev, a zdi se, da neuspešno. Ko pa Vronski za nekaj dni odide vidi, da je ta korek logičen in piše svojemu možu. Z Vronskim odideta v Moskvo.


SEDMI DEL

Levin in Kitty za čas njenega poroda odideta v Moskvo. Stephen Arkadjič ponovno prosi Karenina za ločitev za njegovo sestro, a ga slednji pog močnim vplivom vere in Lidije Ivanovine zavrne. Ana in Vronski se začenjata vedno bolj prepirati in ohlajevati drug do drugega. Želita se vrniti na deželo, toda Ana postane ljubosumna na vse v življenju Vreonskega, povsem brez razloga, saj jo Vronski še vedno ljubi, čeprav postaja težavnejša. Ana pa tega noče in noče verjeti in je prepričana, da jo vara. Zato se odloči kaznovati ves svet in naredi samomor tako, da se vrže pod vlak, tak okot delavec v prvem delu.


OSMI DEL

Zgodba se po Anini smri nadaljuje. Stepen Arkadjič je dobil dolgo želeno službo, Karenin pa poskrbi za Anino hhčerko Ani. Vronski se z nekaj prostovoljci odpravi v vojno, pomogat Srbom pregnat Turke in iz vojne se ne misli vrniti.Medtem Levin na svojem posestvu odkriva radosti očetovstva, Kitty mu je namreč rodila sina Dmitrija. Levin pa končno najde odgovor na vsa življenska vprašanja, ki so ga tako dolgo mučila in sicer v veri v Krščenskega Boga.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə