SylväÄn koulun vuosikertomus 2014 – 2015 kevätjuhlapuhe 31 2015
Yüklə 170.69 Kb.
tarix24.04.2016
ölçüsü170.69 Kb.


SYLVÄÄN KOULUN

VUOSIKERTOMUS

2014 – 2015
KEVÄTJUHLAPUHE 31.5.2015
Ernest Shackleton oli lähdössä Endurance-laivallaan Englannista Etelämantereelle 8.8.1914 kun Iso Britannia julisti sodan Saksalle. Shackleton kysyi Amiraliteetilta, mitä uudessa tilanteessa tehdä; haluaisiko Amiraliteetti heidät mukaan vasta julistettuun sotaan, vai voisivatko he lähteä tutkimusmatkalleen.

Nuori merilordi sähkötti vastauksen: ”Jatkakaa!”. Tämä Merilordi sai myöhemmin Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Hänen sukunimensä oli Churchill.

Endurance saapui viimeiselle asutulle seudulle, South Georgiaan 5.11.1914.

Etelä-Georgian saarille Shackleton pääsi James Caird nimisellä veneellä. Sitä edelsi yksi merihistorian taitavimmista merimatkoista Endurancen veneistä rakennetulla James Caird – veneellä yli jatkuvien myrskyjen riivaamaan eteläisen Atlantin.

”Olimme aika ajoin suuressa vaarassa. Meitä piti pystyssä, tieto että olimme matkalla turvaan, mutta oli myös päiviä ja öitä, jolloin toivomme laski ajelehtiessamme myrskyn valkaisemalla merellä tarkkaillen silmillämme ei niinkään pelokkaina, kuin kiinnostuneina päällemme vyöryviä vesimassoja, joita voimastaan ylpeä luonto sinkosi kimppuumme. Lähes koko matkan ajan myrskysi. Veneemme oli vain hieman yli kuusi metriä pitkä ja niin suuri oli meri, että aaltojen pohjalla purjeemme lepattivat tyynessä tuulen raivolta suojaavien aaltojen seinämien välissä. (Sir Ernest teoksessaan South!)

James Cairdin melkoisista seikkailuista on aikaa yli sata vuotta. Hän voi kuitenkin olla meille esimerkkinä edelleen. Kuusi rohkeata miestä kuuden metrin veneessä lähtee tutkimaan maailman äärilaitoja tietämättä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.


Hyvät peruskoulunne päättävät!

Edessäni on 175 peruskoulunsa päättävää nuorta, jotka kohta nostavat purjeet ja lähtevät maailman merten ulapoille. Seikkailut ovat todellakin vasta edessä. Jos elämä olisi laivamatka, olisi nyt päästy turvallisesti hetkeksi satamaan. Kuitenkin vain hetkeksi, sillä purjeet on nostettava ja matkan on jatkuttava. Matkan toivon olevan jokaiselle sellainen, että tuulien kanssa selviää, eikä kukaan päästä purjeitaan repeämään. Päättötodistuksen toivoo olevan nyt sellainen purje, että sen turvin pääsee hienosti seuraavaan satamaan. Hyvä on pohtia myös varasatama, jos tulee mutkia matkaan. Tällöin ei jää liian pitkäksi aikaa ajelehtimaan

Taakse jäävä kouluvuosi on ollut tapahtumia täynnä. Kiinailaisia vierailuryhmiä on ollut lukuisia. Meillä on nyt kaksi sisarkoulua Pekingissä. Tulevan kahden vuoden aikana on tarkoitus järjestää vastavierailu Pekingiin. Kashinin ja Sastamalan ystävyyskaupunkitoiminnan 45-vuotisjuhlaa vietettiin Sylvään koulussa syyskuussa. Sylvään koulu käveli rauhan puolesta lokakuussa. Nou hätä –kilpailuun osallistuttiin. Karjalaseuran väen kanssa tehtiin yhdessä karjalan piirakoita helmikuussa. Eduskuntavaalipaneelit järjestettiin nuorille maaliskuussa. Vanhempainyhdistys mahdollisti Ahaa-teatterin esitykset huhtikuussa. Tässä yhteydessä lausun suuret kiitokset erittäin aktiiviselle vanhempainyhdistyksellemme. Vanhempainyhdistys on ostanut jokaiselle 9. luokkalaiselle todistuskansiot tänäkin vuonna. Kiitän koulunsa päättävien puolesta vanhempainyhdistystä tästä lahjoituksesta. Samalla toivon yhteistyömme jatkuvan hedelmällisenä tulevanakin lukukautena.
Tänä vuonna koulumme on saanut mainetta monella eri sektorilla. Meillä on täällä voimanoston Euroopan mestari ja maastavedon maailmanennätysnostaja Henna Kaasalainen 9. A-luokalta.YK:n 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhdeksäsluokkalaisille järjestettiin valtakunnallinen kestävän kehityksen tietokilpailu. YK:n kansallisen kirjoituskilpailun. 2600 kirjoituksen joukkosta asiantuntijaraati valitsi kolme tasa-arvoista voittajaa, joista yksi oli oppilaamme Juuso Huhtivuo 9. C-luokalta. Esseen aiheena Huhtivuolla oli ilmastonmuutos. Muut voitot menivät Iihin ja Pirkkalaan.Olemme ottaneet osaa joka vuosi metsävisaan. Tänä vuonna menestys oli normaalia parempi. Koulumme oppilas Iida Leppikoski 9.F-luokalta oli kolmas valtakunnallisessa kisassa, jossa taso tänä vuonna oli normaalia kovempi.
Monella muullakin saralla on menestytty. Nostamieni oppilaiden kautta haluan kertoa, että teissä nuorissa on valtava osaamispontentiaali, josta pitääkin olla aidosti ylpeä. Ylpeänä voin kertoa, että Sylvään pihalla olevat penkkiryhmät tekivät oman koulun oppilaat Janne Järvensivu, Mikael Rahkola, Ollioskari Kursi ja Santtu Tarvainen. Osaamista tämänkin omalla sarallaan.
Hyvät kuulijat!

Sylvään koulussa on tänä lukuvuonna opettanut kieliä Sanelma Iisalo-Mäkinen sekä uskonnon opettajan sijaisena on toiminut Jaana Krapi . Myönteisyys ja positiivisuus ovat kuvanneet tapaanne tehdä työtä. Kun työssä ja toiminnassa on selkeys ja määrätietoisuus, on oppilaiden helppo päästä oppimistavoitteisiinsa. Suuri kiitos teille molemmille, ehkä tulevaisuudessa vielä teemme yhdessä työtä. Kaksi vuotta itk-tukena toiminut Lauri Nieminen päättää työnsä Sylväällä. Elämä on mahdollisuuksia täynnä. Uskon tämän yhteisen jakson mahdollistavan uusien ovien avautumisen toivottavasti mahdollisimman nopeasti.


Pitkäaikainen opettajamme lehtori Sirpa Haapaniemi on tänään viimeistä päivää työssä. Lähes koko työurasi ajan olet tehnyt Sylvään koululla. Aloitit opettajana vuonna 1980 Vammalan kaupungin palveluksessa Sylvään koululla. Sen jälkeen toimit opettajana Huittisissa, Äetsässä ja Punkalaitumella. Vuodesta 1988 tähän päivään asti olet toiminut matemaattisten aineiden opettajana Sylvään koululla. Aikamoisen monta kertaa noiden vuosien aikana on saanut nousta portaat toiseen kerrokseen. Melkoinen määrä demonstraatioita on tehty ja uskomaton määrä nuoria on opetusta saanut. Meille monelle jää mieleen pitämäsi päivänavaukset. Niiden kautta oppi tuntemaan sielunmaisemaasi paremmin. Lähestyt asioita ja ihmisiä kunnioittaen, avoimin ja tutkivin mielin. Harkitsevuus ja analyyttisyys ovat sinulle ominaisia piirteitä, jotka ovat näkyneet työssäsi. Olet hyvä ja luotettava työkaveri, jolta varmasti on saanut apua, kun sitä on tarvinnut.
Kuluneella viikolla on moni asia tapahtunut viimeistä kertaa. Viimeinen tunti, viimeinen valvonta, viimeinen kouluruokailu, viimeiset puolen päivän kahvit. Ensi viikosta alkaen moni asia sen sijaan tapahtuu ensimmäistä kertaa. Muun muassa ensimmäinen kesäkuun aamu eläkeläisenä ja ensimmäinen Sylvään seniorien tapaaminen seniorina. Kiitos työstäsi täällä Sylväällä. Ensi viikosta alkaen hyppäät Sylvään purresta uuteen laivaan ja alat seilata uusia meriä.
Kiitän koko henkilökuntaa taakse jäävästä kouluvuodesta. Tänä vuonna arvoiksemme on valittu vastuullisuus, yhteistyökyky, oman työn ja muiden työn arvostus ja myönteisyys. Se, mitä sanat tarkoittavat konkreettisesti jokaisen meidän osalla, on tulevan syksyn ensimmäisiä töitä.
Seuraava ajatus on omistettu 9. luokkalaisille!

Mitä ikinä teetkin, katso eteenpäin. Opi virheistäsi, sen vuoksi olet virheen saanut tehdä. Anna nopeasti anteeksi, niin vapaudut itse kantamastasi taakasta. Myönteiset tuulet puhaltavat, nyt purjeet auki ja rohkeasti eteenpäin, sillä usko minua! Maailma on tänään ja tulevaisuudessa juuri sinun!

Erään suuren viisauden pohdittavaksi kesään annan sinulle Viktor Franklinilta. Hän selvisi toisen maailman sodan kauheuksista ja eli pitkän hyvän elämän. Hän sanoi selviytymisestään kysyville seuraavasti:

”Me, jotka elimme keskitysleirissä, voimme muistaa ihmisiä, jotka kulkivat parakeissa lohduttaen muita, antaen pois viimeisen leipäpalansa. Heitä oli ehkä lukumääräisesti vähän, mutta he antavat riittävän todisteen siitä, että ihmiseltä ei voi ottaa pois viimeistä inhimillistä vapautta — vapautta valita oma suhtautumisensa mihin tahansa annettuun tilanteeseen, vapautta valita oma tiensä.”

Näillä sanoilla toivat kaikille mitä parhainta kesää! Jokainen päivä on tehty 100 prosenttisesti elettäväksi!
Aurinkoista ja hyvää kesää ihan jokaiselle!

Sastamalassa 30.5.2015 Jari Andersson

rehtori

OPETTAJAKUNTA
ANDERSSON JARI rehtori

MUSTANOJA MIKKO apulaisrehtori, erityisopettaja, virkavap. 15.9. – 15.2.

AARNIVERÄJÄ MARJA maantieto ja biologia, terveystieto, virkavap. 6.8.- 30.5.

GALENIUS TERESA kuvataide

GYLLING MINNA ruotsin kieli

HAANSOLA MARJA-TERTTU englannin ja ruotsin kieli, eläkkeelle 1.10.2014

HAAPANIEMI SIRPA matematiikka, fysiikka ja kemia

HAKALA MERVI äidinkieli ja kirjallisuus

HAKKARAINEN JENNI ortodoksiuskonto

HAUTALA TAINA-RIITTA tekstiilityö, kuvataide, englannin kieli

HEINONEN ANNIKA matematiikka, fysiikka ja kemia

HUJU KATARIINA ruotsin kieli

HÄRMÄ EIJA matematiikka, fysiikka ja kemia

IISALO-MÄKINEN SANELMA englannin kieli, 1.10. alkaen

INNA MIKKO erityisopettaja, liikunta, terveystieto, JOPO

JÄRVINEN TIMO liikunta ja terveystieto

KAIKU ANNA äidinkieli ja kirjallisuus, elämänkatsomustieto

KAJAS EEVA-MAIJA uskonto, virkavap. 6.8. - 30.5.

KOIVISTO MARKO erityisopettaja

KRAPI JAANA uskonto, viransij. 6.8. - 30.5.

KOPPANEN SANNI maantieto ja biologia, terveystieto, viransij. 6.8. - 30.5.

KULMAKORPI LEA liikunta, terveystieto

KUUSELA ARI tekninen työ, kuvataide, apulaisrehtorin viransij. 15.9. – 15.2.

LAHTINEN KIMMO matematiikka, fysiikka ja kemia, tietotekniikka

LAHTINEN RIINA englannin kieli

LAURILA LEENA kotitalous

LAUSNIEMI MARKO erityisopettaja, liikunta

LEHTINEN TERHI erityisopettaja, viransij. 15.9. - 15.2.

LINDQVIST ANITA biologia ja maantieto

MALMI LIISA englannin ja espanjan kieli

MIKKONEN OILI tekstiilityö

OJALA ANNE äidinkieli ja kirjallisuus

PELTOMAA PILVI oppilaanohjaus

PERTTULA ANJA matematiikka, fysiikka ja kemia

PERTTULA PAULI fysiikka ja kemia, matematiikka, tietotekniikka

PITKÄKOSKI JOHANNA kotitalous

POHJANTERHO TEUVO matematiikka, fysiikka ja kemia

PUSA JOONA matematiikka, fysiikka ja kemia, tietotekniikka

RANTANEN ELISABET musiikki

RANTANEN SUSANNA kotitalous

RINTAMÄKI MATTI tekninen työ

ROOS ANNE-MARIE ruotsin ja saksan kieli

SALO JARI liikunta

SUOKUISMA PÄIVI maantieto ja biologia

TABELL PÄIVI S2-opetus

TERVALA MAIJU liikunta, terveystieto

TOIVO AARNE matematiikka, fysiikka ja kemia

UUSITALO MARIA oppilaanohjaus

VAINIOMÄKI SAMUEL englannin ja saksan kieli

VALLI JUKKA historia ja yhteiskuntaoppi, äidinkieli ja kirjallisuus

VALLI MINNA historia ja yhteiskuntaoppi, äidinkieli ja kirjallisuus

YLÖNIEMI HARRI historia ja yhteiskuntaoppi, venäjän kieli
HENKILÖKUNTA
Terveydenhoitaja: Hinkkanen Taina
Sosiaalityöntekijä: Kaltto Tuila
Palvelusihteeri: Mahnala Anne
Koulunkäyntiavustajat: Nurmi Tarja

Vuorinen Kimmo


Keittäjät: Harjula Riitta, ravitsemisesimies

Kortemaa Aila

Mäenpää Marika

Sarkki Hanna-Kaisa

Välimaa Päivi

Siistijät: Innanmaa Raija

Ruha Tarja

Kiinteistönhoitaja-vahtimestari: Mäki-Kerttula MarkkuKOULUNSA PÄÄTTÄVÄT OPPILAAT


9A

lo. Kaiku Anna

Anttila Aaro

Aronoja Arttu

Hasu Milo

Järvelä Eveliina

Järvensivu Janne

Kaasalainen Henna

Koivunen Amanda

Kopalainen Kasperi

Kulmala Leevi

Kulonpää Kristiina

Kulonpää Tommi

Lahtivirta Ronja

Merinen Joni

Mäki-Kerttula Anni

Rahkola Mikael

Salmi Aino

Silvennoinen Johannes

Terho Teemu

Viitamäki Katariina

Yli-Perttula Jonne

20

9 Blo. Lahtinen Kimmo

Bäckman Henrikki

Grönstrand Kevin

Helminen Iina

Hiljanen Lotta

Järveläinen Roope

Kankaanpää Sofia

Kohtala Eero

Koivula Hanna

Koivuniemi Joni

Koski-Vähälä Tuuli

Kulju Matias

Kulo Emma

Luoto Jenna

Lähteenmäki Theresa

Moisio Tatu

Nykänen Aleksi

Pylkkänen Santeri

Sammaljoki Jenni

Stormi Laura

Tihumäki Jenna

Vuorenmaa Tatu

Ylipekkala Siiri

22

9Clo. Perttula Pauli

Aalto Alpertti

Haapaniemi Heli

Hakala Jesperi

Heiskala Tuomas

Holmqvist Miro

Huhtivuo Juuso

Kankaanniemi Päivi

Kinnanen Matleena

Leppikoski Annika

Lindroos Emma

Lumio Peppi

Manninen Veera

Niininen Elviira

Orre Ville

Puhakka Niika

Rantala Niko

Rantaniitty Roosa

Salomäki Kristian

Tamminen Paavo

Toivanen Waltteri

Tokola Tuulia

Ylinen Wilma

22

9Dlo. Perttula Anja

Anttila Mari

Eeronheimo Tatu

Haapamäki Lauri

Hakanen Lari

Heinikorpi Satu

Hietala Vilma

Isolähteenmäki Atte

Junnila Saara

Junnila Vilma

Kankaanpää Aino

Koivuniemi Sofianna

Koski Karoliina

Leikkaa Marika

Leppäkoski Niko

Myllymaa Iida

Mäkelä Eero

Nevala Sara

Peltonen Tiia-Maria

Piipari Miia

Punkka Laura

Suuronen Mikael

Ylijoki Roope

22

9Elo. Roos Anne-Marie

Ahokas Paul

Belyachkov Maxim

Ellonen Matias

Haapaniemi Veera

Hintsala Katariina

Holappa Jesse

Högström Eetu

Järveläinen Antti

Kiviniitty Tiia

Kruuda Kaisa

Laine Johannes

Mäkelä Aki

Männistö Fanny

Niemi Anna-Leena

Nieminen Marianne

Pohjolainen Alex-Christian

Ratia Aini

Salo Matias

Tuominen Mika

19

9F

lo. Kulmakorpi Lea

Blinova Marija

Haavisto Hannes

Halme Alina

Heino Kaisa

Juurakko Jesse

Keskinen Veera

Koski-Vähälä Sami

Koukku Niina

Laikko Sanni

Lehtinen Anette

Leppikoski Iida

Nieminen Fanni

Pollari Timo

Ryyppä Juhani

Seppälä Iiro

Valtonen Annika

Veko Anna

Vilén Eeli

Vuorisalo Nelle

Väkinen Antti

Yliviikari Reima

Yliviikari Sara

22

9Glo. Salo Jari

Anttila Kristiina

Haapanen Roosa

Heino Milla

Jokinen Juho

Koivuniemi Emma

Leikas Emilia

Leikkanen Esko

Lepistö Tuuli

Lumiaho Anna-Inkeri

Marjanne Marko

Mäenpää Leevi

Mäkipää Sami

Nuutila Emma

Packalén Verne

Pääkkönen Emilia

Rantanen Camilla

Tukiainen Nella

Valtanen Markus

Veko Teemu

Vihtelin Elina

20

9Hlo. Toivo Aarne

Allgaier Juulia

Hakanen Jere

Hyvönen Mariella

Jokiniemi Oona

Karppanen Anni

Kuja-Aro Samuli

Kuukka Antti

Kuusela Samuel

Laurila Turo

Lehto Joel

Lehtola Eeva

Lewis Joseph

Liukko-Sipi Jussi

Mielonmäki Anne-Mari

Mäensivu Sini

Ojansivu Emilia

Ryynänen Eemil

Ryösä Hilma

Seppä Elina

Seppä-Murto Sonja

Sten Laura

Sten Teemu

Toivola Risto

23

9JOPO

lo. Inna Mikko

Ahola Jenna

Kursi Ollioskari

Mäkinen Janina

Tarvainen Santtu

Vuori Julia

5
SYLVÄÄN KOULUN OPPILAS-

MÄÄRÄ 30.5.2015
Lk poikia tyttöjä yht.
7 87 84 171

8 88 92 180

9 81 94 175
Yht. 256 270 526
SYLVÄÄN KOULUN OPPILASKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS LUKUVUONNA 2014-2015
Oppilaskunnan hallituksessa toimivat seuraavat henkilöt:

Puheenjohtaja Ronja Lahtivirta

Sihteeri Elina Vihtelin

Taloudenhoitaja Laura Sten

Kioskivastaava Hilma Ryösä

Juoma- ja

kahviautomaattivastaava Jenna Luoto

Avainvastaava Anni Mäki-Kerttula ja Kaisa Kruuda

Pelivälinevastaava Jesse Holappa

Tiedotusvastaava Elina Vihtelin

Muut jäsenet Sarika Rainio

Marjukka Saarimaa

Sara Liljeström

Anna Kuukka

Ohjaava opettaja Mikko Mustanoja 26.5.-14.5.2014 ja 15.2.-22.5.2015

Ari Kuusela 15.5.2014-14.2.2015


Oppilaskunnan toimintaa

Oppilaskunta tarjosi kaikille halukkaille säilytyslokerikon käyttöön lukuvuoden ajaksi sekä jatkoi pingispöytien, koripallokorien ja frisbeegolf-korien tarjoamista välituntikäyttöön. Oppilaskunta hoiti totuttuun tapaan kaikkien ikäluokkien vanhempainiltojen kahvitukset ja leipoi kahvileivät itse. Oppilaskunta hoiti kahvituksen myös esimiesvalmennuksessa. Oppilaskunta järjesti oppilaille teemaviikon. Oppilaskunta rahoitti kevätjuhlassa jaettavat oppilaskunnan stipendit sekä päätti stipendien kriteerit. Oppilaskunta toimi yhteistyössä Tukioppilaiden kanssa. Oppilaskunta toimi yhteistyössä koulun välkkäri toiminnan kanssa. Välkkäri toimintaa kuluneella lukuvuodella oli esim. välkkärikoulutus ja tempaukset, kuten norsupalloturnaus. Oppilaskunta osallistui yläasteiden huippukokoukseen ja haki sieltä rahaa pihavälineisiin. Huippukokouksesta saaduilla rahoilla ostettiin mm. materiaaleja Jopo- luokkalaisten rakentamiin pöytäryhmiin. Oppilaskunnan hallituksen edustaja osallistui Sastamalan Nuorisovaltuuston kokouksiin tuomaan Sylvään näkökulmaa Nuorisovaltuuston päätöksiin. Oppilaskunta järjesti nimikilpailun remontoitua ruokalaa varten. Kaksi oppilaskunnan edustajaa osallistui kokoukseen, jossa päätettiin Äetsän Sarkia-lukion jatkosta.


Hankkeet

Tänä vuonna järjestettiin jo perinteeksi muodostunut taksvärkkikeräys yhteistyönä oppilaskunnan ja Vanhempainyhdistyksen välillä. Rahat käytettiin Sylvään koulun pihapelialueeseen. Sylvään koulu osallistui Sastamalan yläkoulujen ja lukioiden väliseen huippukokoukseen. Sieltä saadut rahat (4045e) käytettiin myös pihapelialueeseen.


Kioski ja kahviautomaatti

Oppilaskunnan ylläpitämä kioski on ollut joka päivä auki sisävälitunnilla sekä toukokuussa myös 8.50- ja 13.05 alkavilla välitunneilla. Kahvi- ja juoma-automaattien käyttö on vähentynyt, joten oppilaskunta päätti siirtää kahviautomaatin liikuntasalin aulaan lv. 2015-2016 alusta, jotta myös liikuntasalin iltakäyttäjien olisi mahdollista käyttää sitä. Kioskivalikoimaa on uudistettu ja oppilaskunta on ostanut kioskiin kaksi Cupsolo- kahvikonetta. Kioskissa ovat työskennelleet: Anna Kuukka, Roosa Hakala, Eemeli Leskinen, Sara Liljeström, Pinja Peuramäki, Ilona Perttula , Alina Halme, Ellinoora Toivonen, Marjukka Saarimaa, Wilhelmiina Kastikainen, Vilma Junnila, Anni Mäki-Kerttula, Matleena Kinnanen, Kaisa Kruuda, Sara Yliviikari, Sarika Rainio, Jenna Luoto, Hilma Ryösä ja Paula Linnainmaa. Kahviautomaatin huollosta vastasivat Jenna Luoto, Onni Pesonen ja Sarika Rainio.


Kokoukset

Edustajisto kokoontui kahdeksan kertaa lukuvuoden aikana. Hallitus kokoontui maanantai iltapäivisin klo 13.00. Oppilaskunnan edustaja vieraili myös vanhempainyhdistyksen ja opettajakunnan kokouksissa.


Luokkaedustajat 2014-2015
7A Matias Kinnanen Aapeli Kuusela

7B Eemeli Leskinen Sampo Suokuisma

7C Tommi Krapi Lauri Toivari

7D Venla Välläri Onni Pesonen

7E Roosa Hakala Anna Kuukka

7F Sara Liljeström Osku Eeronheimo

7G Juho Haapaniemi Taika Ahava

7H Oona Kaasalainen Pihla Telilä


8A Ville Mustonen Sarika Rainio

8B Pinja Peuramäki Ilona Perttula

8C Janitta Pyykkö Robert Katov

8D Maria Kuusisto Ellinoora Toivonen

8E Alisa Aukeala Anna-Sofia Karlsson

8F Marjukka Saarimaa Wilhelmiina Kastikainen

8G Paula Linnainmaa Adalmiina Finska

8H Ilona Veikkola Elina Myllymäki


9A Ronja Lahtivirta Anni Mäki-Kerttula

9B Siiri Ylipekkala Jenna Luoto

9C Matleena Kinnanen Wilma Ylinen

9D Laura Punkka Vilma Junnila

9E Kaisa Kruuda Jesse Holappa

9F Sara Yliviikari Alina Halme

9G Elina Vihtelin Roosa Haapanen

9H Hilma Ryösä Laura Sten


7-9K Roni Kirjavainen Sami Salmela

JOPO Janina Mäkinen Ollioskari Kursi


TUKIOPPILASTOIMINTA LUKUVUONNA 2014-2015
Tukioppilastoiminnan arvot


 • Yhdenvertaisuus

 • Vapaaehtoisuus

 • Ilo

 • Luottamuksellisuus

 • Nuoruus ja nuoruuden arvostus

 • Osallisuus ja nuorten äänen kuuluminen


Tukioppilastoiminnan tavoitteet


 • Toiset huomioivan käyttäytymisen edistäminen koulussa

 • Nuorten osallisuuden lisääminen koulussa

 • Ongelmien ennaltaehkäiseminen

 • Yksilönä kehittyminen


Tukioppilastoiminta Sylvään koulussa lukuvuonna 2014-2015


 • tulevien 7. luokkalaisten tutustumisillan vetäminen erilaisin leikein ja kierrättäen oppilaita koululla vanhempien ollessa infotilaisuudessa auditoriossa

 • MLL:n koulutuspäivä

 • 7. tuntien pitäminen erilaisin teemoin (yhteensä 7 tuntia)

 • viikoittaisten aamunavausten pitäminen

 • viikoittainen yhteistyö Hopun vanhainkodin kanssa; laulutuokiot, bingo, ulkoiluttaminen, lehtien lukuhetket, musiikki

 • osallistuminen valtakunnalliseen Lupa välittää – kampanjaan joulukuussa 2015 ja palkitseminen suorassa Ajankohtainen kakkonen -lähetyksessä ”Keppituunaus”-tapahtuman järjestämisestä vanhainkodilla. Lupa välittää -kampanja piti sisällään myös muita tapahtumia edellisen lisäksi. Oppilaat mm. leipoivat, järjestivät joululaulukonsertin, tekivät joulukortteja ja näyttelivät vanhainkodilla.

 • Sastamalan joululehden myynti

 • Simassa Sylväällä –tapahtuman järjestäminen yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa

 • pesisottelu uusien lukuvuoden 2015-2016 tukioppilaiden kanssa

SYLVÄÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS
Sylvään koulun vanhempainyhdistyksen jäseniä ovat kaikki Sylvään koulun oppilaitten huoltajat ja vanhemmat. Meneillään oleva toimikausi on vanhempainyhdistyksen 17. Yhdistys kuuluu Suomen Vanhempainliittoon ja yhdistyksen tarkoituksena on edistää koulun ja kodin yhteistyötä ja täten edesauttaa oppilaan koulunkäyntiä.
Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 14.9.2015 Sylvään koululla. Lukukaudeksi 2014 -2015 puheenjohtajaksi valittiin Salme Kuukka ja hallituksen jäseniksi Marko Ahola, Terhi Haapaniemi, Seija Hakanen, Arja Järveläinen, Niina Koiranen, Hanna Kuutti, Marjaana Laaja, Anne Lehtola, Tuija Penkkimäki ja Riikka Riutta. Hallitus valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajaksi Marko Aholan, sihteeriksi Riikka Riutan sekä rahastonhoitajaksi Anne Lehtolan. Toimintavuoden aikana hallitus on kokoontunut kahdeksan kertaa. Olemme keskustelleet monenlaisista nuoriamme koskevista koulun ja kodin arkeen liittyvistä asioista. Kokouksiin ovat osallistuneet myös Sylvään koulun kehittämisryhmän jäsenet Anna Kaiku ja Harri Ylöniemi sekä vs. apulaisrehtori Ari Kuusela, apulaisrehtori Mikko Mustanoja ja rehtori Jari Andersson sekä oppilaskunnan edustaja Jesse Holappa. Kehittämisryhmän jäsenet ovat tuoneet tietoa koulun ajankohtaisista asioista ja lukukauden tapahtumista.
Vanhempainyhdistyksen hallituksen kokouksista on tehty kooste, joka on lähetetty koteihin Wilman välityksellä viestillä puheenjohtaja tiedottaa.

Syksyllä 2014 vanhempainyhdistys osallistui oppilaskunnan järjestämään taksvärkkikeräykseen, jossa varoja kerättiin päivätyökeräyksellä yläkouluikäisten nuorten välituntiviihtyvyyden ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksien kehittämiseen Sylvään koulun alueella. Keväällä 2015 järjestimme Simassa Sylväällä -tapahtuman. Tilaisuus on Sylvään koulun oppilaiden, opettajien ja vanhempainyhdistyksen yhdessä järjestämä iloinen illanvietto, johon kutsuttiin myös perheet, ystävät ja tietysti koulun henkilökunta. Illan ohjelmasta vastasivat 8. ja 9. luokkien ilmaisutaidon ja musiikin valinnaisryhmien oppilaat sekä tukioppilaat. Tukioppilaat Alpertti Aalto ja Satu Heinikorpi vastasivat illan ohjelman juontamisesta. Simassa Sylväällä -tapahtuma on oppilaille itselleen, heidän ystävilleen, huoltajille ja muille sukulaisille ainutlaatuinen tilaisuus nauttia upeista esityksistä.


Yhdistys keräsi varoja Simassa Sylvää -tapahtumalla sekä vapaaehtoisella jäsenmaksulla, ennen joulua järjestetyllä raakapakasteiden myynnillä sekä pitämällä kirpputoripöytää KMV- kirppiksellä. Simassa Sylväällä -tapahtuman yhteydessä järjestettiin kirpputori ja arpajaiset.

Keväällä 8-9- luokkalaisille järjestettiin Ahaa-teatterin esitys Othellopeli sekä 7-luokkalaisille Totem-teatterin esitys Kastanja-koira. Perinteiseen tapaan koulunsa päättävät nuoret saivat kansiot päättötodistuksia varten ja stipendejä annoimme yhden kutakin päättävää luokkaa kohti, sekä Marja Nurmi -rahaston stipendit liikunnalliselle pojalle ja tytölle.


Vanhempainyhdistys kiittää lämpimästi kuluneena kautena toiminnassamme mukana olleita vanhempia, oppilaita, rehtoria, opettajia ja koulun koko henkilökuntaa.

Toivotamme kaikille aurinkoista ja virkistävää kesää!


Sastamala 7.5.2015

Sylvään koulun vanhempainyhdistys rySYLVÄÄN KOULUN KEHITTÄMISTIIMI 2014-2015
Kehittämistiimiin kuuluivat lukuvuonna 2014-2015 Annika Heinonen, Anna Kaiku, Ari Kuusela, Mikko Mustanoja ja Harri Ylöniemi.


 • Nou Hätä -luento ja -kilpailu järjestettiin keväällä 2015 8.- luokkalaisille. Koulun edustusjoukkue (Ella Ketola, Meja Vuorisalo, Emilia Murto) sijoittui viidenneksi aluekilpailussa Aitoossa.

 • 7.-ja 8.-luokkalaiset osallistuivat loka-maaliskuun aikana Smoke Free -kilpailuun.

 • Kodin ja koulun päivä järjestettiin 26.9.2014.

 • Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset ovat osallistuneet kouluterveyskyselyyn.

 • Nuorisovaltuustovaalit pidettiin 8.12.2014.

 • 19.2.2015 koulullamme järjestettiin luento mobiiliriskeistä.

 • Viikolla kahdeksan ei järjestetty olosuhteiden vuoksi koulun talviliikuntapäivää.

 • Kaikki koulun oppilaat ja henkilökunta vastasivat hyvinvointiprofiili-kyselyyn maaliskuussa 2015.

 • Maaliskuussa järjestettiin yhdeksäsluokkalaisille eduskuntavaalipaneeli, jossa oli paikalla mm. kolme tulevaa kansanedustajaa. Sen jälkeen oppilaat äänestivät nuorisovaalissa.

 • 9.4.2015 vanhempainyhdistyksen kustantama Ahaa-teatterin Otellopeli.

 • 20.4.2015 vanhempainyhdistyksen kustantama Totem-teatterin Kastanja-koira.

 • Vanhemmille järjestettiin kysely kodin ja koulun yhteistyöstä.

9.-luokkalaisille järjestettiin hyvän käytöksen kilpailu yhteistyössä Rotarit ry:n kanssa, jonka palkintona oli kaksi kesätyöpaikkaa. • Osallistuimme Simassa Sylväällä -tapahtumaan 28.4.2015.

 • Kehittämistiimin vuoden teemana on ollut yhteisöllisyyden lisääminen. Siihen on pyritty mm. koko vuoden kestävällä luokkakohtaisella ryhmäkilpailulla. Siinä luokat yritetään saada toimimaan kiinteämmin ryhminä.

 • Kehitystiimi on työstänyt hyvinvointiprofiilista esiin nousseita kehittämiskohteita.


TAPAHTUMAKALENTERI LV. 2014 - 15
Elokuu

7.8. Syyslukukausi alkoi.


11.8. 9. luokkien liikennevalistusoppitunti, tunnin piti vanhempi konstaapeli Antti Tiili.

12.-22.8. 7. luokkien ryhmäyttämispäivä seurakuntatalolla, järjestäjinä Sastamalan kaupungin

nuorisotoimi, Sastamalan seurakunnan nuorisotyö ja Sylvään koulu.

Ryhmäyttämispäivänä luotiin luokkahenkeä, joka kestää koko Sylvään ajan.


15.8. Valokuvaus.
20.8. Vierailuryhmä Kiinasta, Pekingistä, Middle-school of Beijing, opettajia ja koulu- tusalan asiantuntijoita, 30 henkeä, vieraili koulussamme.
22.8. 60 henkeä Pekingin ja Dalianin kaupungin alueilta vieraili koulussamme tutustuen opetukseen teemalla Learning by doing. Ryhmässä oli opettajia, nuoria ja koulu- tusalan päättäjiä Kiinasta. Shangain nuorisokuoro esiintyi opettajineen oppilaillem me.
Syyskuu

3.9. 7. luokkien vanhempainilta.


17.9. 20 kiinalaisen opetusalan johtajan ja opettajan vierailu koulussamme.
25.9. 9. luokat tutustumassa Huittisten Ammatti- ja yrittäjäopistoon.
26.9. Kodin ja koulun päivä.
Kashinin-Sastamalan ystävyyskaupunkien yhteisen taipaleen 45-vuotisjuhla Sylvään koululla. 9. luokat osallistuivat juhlaan.
Lokakuu 7. luokkien TET alkoi. Oppilaat tutustuivat keittäjän ja siistijän työhön yhden päivän ajan.
Smoke Free -kilpailu 7.- ja 8.-luokkalaisille loka-maaliskuun ajan.
3.10. Taksvärkkipäivä. Sylvään koulun keräyksen tuotto oli 4990 e. Keräyksen tuotto

käytettiin paikallisesti nuorten hyväksi Sylvään koulun alueella välitunnin ja vapaa- ajan viettomahdollisuuksien kehittämiseksi.


6.10. Rauhanpäivän kävely. 9.-luokkalaiset kävelivät rauhan puolesta Sylvään koululta leirintäalueelle ja takaisin.
13.-17.10. Syysloma.
24.10. Kiinan opetusministeriön ja keskushallinnon vierailu kouluumme. Teemana suoma- lainen peruskoulu ja oppilashuolto.

29.10. Nuorisovaltuuston pj. Iina Högström piti tiedotustilaisuuden nuorisovaaleista

Sylvään koulun oppilaille.
Marraskuu

4.11. 9. luokat tutustumassa Vammalan lukioon klo 8-12 ja SAOP:iin.


5.11. Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton järjestämä valtakunnallinen matema-tiikkakilpailu 9. luokan oppilaille: 1. Roope Järveläinen 9B 28 p., 2. Anna-Inkeri Lumiaho 9G 22 p. ja 3. Tuulia Tokola 9C 20 p.
11.11. 9. luokkien vanhempainilta.
28.11. Adventtikirkko.
Joulukuu

Yksi 9. luokkien teatteri-ilmaisun valinnaisryhmistä valmisti näytelmän Peppi Pitkä- tossu. Joulukuussa 2014 näytelmä käytiin esittämässä tukioppilaiden avustuksella Hopun palvelukeskuksessa vanhuksille, omaisille ja henkilökunnalle. Helmikuussa 2015 näytelmäryhmä kiersi esiintymässä Marttilan, Varilan ja Muistolan kouluilla. 


5.12. Sastamalan musiikkiopiston konsertti.

Itsenäisyyspäivätanssiaiset 9. -luokkalaisille.

08.12. Nuorisovaalit.
10.12. 8. luokat tutustuminen Vammalan lukioon.
Valinnaisaineinfo 7.-luokkalaisille.
9.-luokkalaisille vierailijoita jatko-opintojen tiimoilta.
16.12. Hoppulan päiväkodin joulutervehdys.
17.12. Ilmaisutaidon ryhmien esitykset..

19.12. Toivekonsertti.


20.12. Joulujuhla.
Tammikuu

7.1. Kevätlukukausi alkoi.


19.-23.1. Bangladeshilaisen bambumajan esittely auditoriossa yhteistyössä Sastamalan

seurakunnan ja lähetysyhdistys Kylväjän kanssa.


19.-23.1. 9. luokan TET-jakso.
26.-30.1. 9. luokan TET-jakso.
Helmikuu

2.2. 56 oppilasta ja 5 opettajaa Kiinan ystävyyskouluista, koulu nro 5 ja koulu nro 18, vierailivat Sylväällä.


3.2. 16 oppilasta ja yksi opettaja Kiinan ystävyyskoulusta, koulu nro 18, vierailivat Syl-

väällä.
4.2. Nou Hätä -luento 8.-luokkalaisille.

 

Metsävisa 9.-luokkalaisille. Koulun paras oli Iida Leppikoski 9F. Hän sai koulun parhaana diplomin ja palkinnoksi visakoivuisen kuksan. Kaikki osallistujat saivat kiitokseksi osallistumisesta ksylitolipurukumipaketin. Metsävisan laativat ja palkin- noista vastasivat OP, Suomen Metsäsäätiö, BMOL ry ja Suomen Metsäyhdistys.


11.2. 9. luokan vanhempainilta.
17.2. ja Yksi 9. luokkien teatteri-ilmaisun valinnaisryhmistä käsikirjoitti ja valmisti näytel-

19.2. män Vammalan teatterille. Juttuja? Juttuja. -nimistä näytelmää esitettiin Vammalan teatterissa17.2. ja 19.2.2015 sekä 8.4.2015 Sylvään koululla.


18.2. Ammatillisiin oppilaitoksiin pyrkivät 9. luokan oppilaat tutustumassa Sastamalan ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioon pyrkivät 9. luokan oppilaat tutustumassa Vammalan lukioon.
18.2. ja Karjalaseuran naisia oli opastamassa karjalanpiirakoiden leipomisessa 8. luokan

20.2. kotitalouden valinnaisaineryhmissä.


19.2. Mobiiliriskivalistus.
24. -28.2. Talviloma.
Maaliskuu

16.-20.3. 8. luokan TET-jakso.


19.3. Eduskuntavaalipaneeli, paikalla kansanedustajaehdokkaita.
23.-27.3. 8. luokan TET-jakso.
26.3. Taloustaitokilpailu 9. luokille, järjestäjinä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ja Nordea Pankki.
30.3. Metsästä ammatti? -luento 9.-luokkalaisille. Hanne Aalto UPM.
Huhtikuu

9.4. Ahaa-teatterin esitys Otellopeli 8. ja 9.-luokkalaisille, vanhempainyhdistyksen

kustantama.
14.4. 8.-luokkalaiset tutustumassa toisen asteen kouluihin, luokat 8A-D.

15.4. 8.-luokkalaistet tutustumassa toisen asteen kouluihin, luokat 8E-K.


20.4. Totem-teatterin esitys Kastanja-koira 7.-luokkalaisille, vanhempainyhdistyksen

kustantama.


22.4. Päässälaskukilpailu 8.-luokkalaisille: 1. Tomas Valtasaari 8B 25,5 p., 2. Alli Jalo 8G 24 p. ja 3. Ola Paso 8E 23,5 p.
28.4. Vanhempainyhdistyksen järjestämä Simassa Sylväällä.
Toukokuu

12.5. Tulevien 7. luokkien vanhempainilta.


19.5. Taloustietokilpailujen palkintojen jako 9. luokille. Nordea Pankki antoi kännykkä-

te lineet kolmelle parhaalle sekä rahapalkinnon voittajalle:

1. Tuulia Tokola 9C, 2. Roope Järveläinen 9B ja 3. Juuso Huhtivuo 9C.
22.5. 9. luokan teatteri-ilmaisun esitykset.
25.5. Risteyksiä -elokuvan esitykset.

Valinnaisryhmien musiikkiesitykset.


26.5. 7. luokkien TET, tutustuminen vanhempien työpaikkaan.

9. luokkien pesisfinaalit.


26-27.5. Iida Leppikoski 9F osallistui Pirkanmaan parhaana metsävisailijana Metsävisan

valtakunnalliseen loppukilpailuun pääkaupunkiseudulla. Iida Leppikoski oli loppu-

kilpailussa 3. sijalla.

27.5. Toiminta- ja retkipäivä.


28.5. Hoppulan päiväkodin kevättervehdys.

8. luokan teatteri-ilmaisun esitykset.


29.5. Pesäpallo-ottelut.
30.5. Lukuvuoden päättäjäiset.

YK:n 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhdeksäsluokkalaisille järjestettiin valtakunnallinen kestävän kehityksen tietokilpailu.

Voittajien joukossa oli Juuso Huhtivuo 9C. Esseen aiheena Huhtivuolla oli ilmastonmuutos.

Kilpailuun osallistui noin 2 600 oppilasta eri puolilta Suomea.


Hyvän käytöksen -kilpailu

Lukuvuoden 2015 aikana Vammalan Rotaryklubi järjesti yhdessä koulun kanssa peruskoulunsa päättäville Hyvän käytöksen -kilpailun. Kilpailun tarkoituksena oli nostaa keskusteluun hyvän käytöksen merkitystä arjessa ja työelämässä. Luokkien oppilaat ovat keskuudestaan valinneet luokkien ehdokkaat hyvän käytöksen -kilpailuun. Kilpailussa palkittiin kaksi hyvin käyttäytynyttä ja toiset huomioon ottanutta nuorta. Palkinnot saivat Juuso Huhtivuo 9C ja Janina Mäkinen 9JOPO. Palkintoina ovat kesätyöpaikat Kalaneuvos V. Hukkasella ja Pyymäen Leipomossa. Sylvään koululla on kunnia kiittää Vammalan Rotaryklubia ja erityisesti klubin presidentti Pekka Martinsuota sekä Timo Niemimaata kilpailun ideoinnista ja kaikista siihen liittyvistä järjestelyistä sekä myös yrityksiä panostuksesta tähän kilpailuun.

STIPENDIT 2015
Stipendit, joista esitän lahjoittajille parhaimmat kiitokset, jaettiin tänä vuonna opettajakunnan päätöksellä seuraavasti:
AAMULEHTI

Stipendin valintaperusteina ovat Aamulehden omat arvot: inhimillisyys, luotettavuus ja rohkeus. Nämä voivat näkyä nuoren käytöksessä esimerkiksi ystävällisyytenä, oikeudentajuna tai suvaitsevaisuutena – tai näinä kaikkina.


Waltteri Toivanen 9C 50 € ja kunniakirja

DEMI-tunnustuspalkinto

Janina Mäkinen 9JOPO 50 €
HARTWALL

Eveliina Järvelä 9A 50 €

Juuso Huhtivuo 9C 50 €

Annika Leppikoski 9C 50 €

Mari Anttila 9D 50 €

Iida Leppikoski 9F 50 €

Anni Karppanen 9H 50 €

KIRJASET KIRJAPALKINTO

Paula Linnainmaa 8G
LAURI JÄNTTI SÄÄTIÖN JA SUOMEN TIETOKIRJAILIJAT RY:N TIETOKIRJASTIPENDI

Ville Orre 9C 100 €


LC SASTAMALA/ANNASTUUNA

Merkittävä koulumenestyksen parantaminen yhdeksännellä luokalla.

Jaetaan tytölle ja pojalle.

Veera Haapaniemi 9E 100 €:n lahjakortti

Teemu Veko 9G 100 €:n lahjakortti

MARJA NURMEN RAHASTO

Liikunnalliselle tytölle ja pojalle.

Roosa Rantaniitty 9C 50 €

Matias Salo 9G 50 €
MATEMAATTISESTI LAHJAAKKALLE

VAMMALAN LUKION YHDISTETTY STIPENDIRAHASTO

Roope Järveläinen 9B 150 €
POHJOLA-NORDENIN KIRJASTIPENDIT

Henna Kaasalainen 9A

Emilia Ojansivu 9H

SASTAMALAN VAMMAISNEUVOSTO

Roni Kirjavainen 8K

Pienryhmä 7-9K

JOPO-luokka
TYRVÄÄN KONTTORIKONE OY

Päivi Kankaanniemi 9C 50 €:n lahjakortti

Antti Järveläinen 9E 50 €:n lahjakortti
VAMMALAN ROTARYKLUBI

Vilma Ylinen 9C 100€

VAMMALAN ROTARYKLUBI

Kesätyöstipendit käytöskilpailun voittajille

Juuso Huhtivuo 9C

Janina Mäkinen 9JOPO

VAMMALAN SEUDUN OSUUSPANKKI

Tuulia Tokola 9C 100 €

KOTITALOUDEN STIPENDIT

KALALIIKE V. HUKKANEN OY

Annika Valtonen 9F 50 €

Samuli Kuja-Aro 9H 50 €

TEKNISET TV TUOMINEN OY

Tuuli Lepistö 9G sähkövatkain


TEKSTIILITYÖN STIPENDIT

KANGASKAUPPA NOKIAN KAUPPAHUONE

Iida Myllymaa 9D tuotepaketti

OMPELIJAN MAAILMA

OMPELUKONEKESKUS KOIVU OY

Iina Helminen 9B ompelutarvikekori

TEKNISEN TYÖN STIPENDIT

TAUNO KIVIRANTA OY

Eero Kohtala 9B 50 €:n lahjakortti

PIRKANMAAN TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY

Teknisissä töissä erityistä aktiivisuutta osoittaneelle nuorelle.

Tuure Vuorinen 8K 40 € ja kunniakirja

VAMMALAN VÄRIAITTA

Johannes Laine 9E 40 €:n lahjakortti


TYRVÄÄN KIRJAKAUPPA

Salla Pajunen 7A 30 €:n lahjakortti

Alina Halme 9F 30 €:n lahjakortti


KANNUSTUSSTIPENDIT

ISÄNNÖINTIPALVELU KARI KAAJA

Emilia Pääkkönen 9G 100 €
TOIMINTAKESKUS OIVAPAJA

Katariina Viitamäki 9A 100 €


SYLVÄÄN KOULUN OPPILASKUNTA

Oppilaille, jotka ovat ulospäin suuntautuneita, reippaita, aktiivisia, yhteis- työ kykyisiä ja sanavalmiita sekä edistävät toiminnallaan luokkansa ja kou- lun yhteisöllisyyttä.

Ronja Lahtivirta 9 A 50 €

Jenni Sammaljoki 9 B 50 €

Alpertti Aalto 9 C 50 €

Laura Punkka 9 D 50 €

Marianne Nieminen 9 E 50 €

Nelle Vuorisalo 9 F 50 €

Esko Leikkanen 9 G 50 €

Hilma Ryösä 9 H 50 €

Ollioskari Kursi 9 JOPO 50 €

VUODEN TUKIOPPILAS

Sini Mäensivu 9H 50€
SYLVÄÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS

Oppilaalle, joka yrittää parhaansa ja luo positiivista henkeä.

Arttu Aronoja 9A 50 €

Santeri Pylkkänen 9B 50 €

Heli Haapaniemi 9C 50 €

Eero Mäkelä 9D 50 €

Eetu Högström 9E 50 € Alina Halme 9F 50 €

Nella Tukiainen 9G 50 €

Mariella Hyvönen 9H 50 €

Julia Vuori 9JOPO 50 €

KOULUN STIPENDI

Matleena Kinnanen 9C 100 €


REHTOREIDEN KANNUSTUSPALKINTO

Hannes Haavisto 9F 50 €

HYVÄN KÄYTÖKSEN STIPENDIT

Jenni Sammaljoki 9B hymytyttöAlpertti Aalto 9C hymypoikaVerilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə