Kako vam Proust može promijeniti život – Alain de Botton
Yüklə 7.64 Kb.
tarix24.04.2016
ölçüsü7.64 Kb.
Kako vam Proust može promijeniti život – Alain de Botton
Kada naiđete na knjigu s ovakvim naslovom, a pri tomu ste i profesor hrvatskog jezika, svakako će te posegnuti za njom. Voljeli ili ne voljeli Prousta naslov knjige će vas zaintrigirati. Moram priznati kako ja spadam u onu kategoriju čitatelja koja nije sklona Proustu, osim romanu Put k Swanu, ali sam ipak posegnula za ovom knjigom, ovim tekstom. I što sam našla? Već nakon nekoliko stranica, shvatite kako je Alain de Botton, ne veliki poklonik Proustovog djela već zaljubljenik u sve što ima veze s Proustom. Upravo tko je Alain de Botton? On je švicarsko / britanski pisac, filozof, televizijski voditelj i poduzetnik, koji živi u Velikoj Britaniji.

Ova se knjiga sastoji od devet glava u kojima, zaista, na dosta duhovit način govori o svemu i svačemu, a imalo je veze s Proustom.


Glava prva: Kako voljeti život danas

Glava druga: Kako treba čitati  • Kako vam dr. Proust može promijeniti zdravlje

  1. Bolovi u leđima

  2. Steznici

  3. Gimnastika

  • Prednosti FML –a (fenomen markiza de Laua)

  1. Osjećati se svagdje kao kod kuće

  2. Lijek za osamljenost

  3. Sposobnost privlačenja pozornosti

Stoga je Proust zaključio, riječima koje on iz skromnosti ne bi nikad primijenio na svoj roman.Kada čitamo novo remek djelo nekog pisca, oduševljeni smo što u njemu nalazimo one svoje misli koje smo svojedobno prezreli, radosti i žalosti koje smo u sebi potisnuli, cijeli jedan svijet osjećaja koje smo odbacili, a u vrijednost kojih nas iznenada uvjerava knjiga u kojoj smo ih otkrili.
Glava treća: Kako se nagliti

Glava četvrta: Kako uspješno patiti

Glava peta: Kako izraziti svoje osjećaje

Glava šesta: Kako biti dobar prijatelj

Glava sedma: Kako otvoriti nekome oči

Glava osma: Kako biti sretan u ljubavi

Glava deveta: Kako se okaniti knjige
Iz ovih glava saznat ćete stvari o Prustu i koje želite i koje ne želite. Imam osjećaj kako je Botton, u dobroj namjeri, toliko razgolitio Prousta da nije ostao ni jedan segment njegovog života koji je ostao skriven. Ako mu je bila namjera napisati neku vrstu biografije, jer klasična biografija svakako nije, onda je u tome zaista uspio i to na vrlo originalan način. Činjenica da je Botton i sam filozof puno više objašnjava njegovu zainteresiranost Proustom, sagledanog sa svih strana.

Ovdje ću se osvrnuti samo na dvije Proustove misli, a odluku hoćete li je pročitati ili ne prepuštam vama.
Zapravo svaki čitatelj, dok čita, čita sama sebe. Piščevo je djelo tek neka vrsta optičkog instrumenta koji nudi čitatelju da razabere ono što bez te knjige ne bi možda nikad sam vidio. A kad čitatelj prepozna u sebi ono što knjiga govori to je najbolji dokaz njezine istinitosti.

Napraviti od toga (čitanja) disciplinu značilo bi pridati preveliko značenje nečemu što je samo poticaj. Čitanje se nalazi na pragu duhovnog života; ono nas može uvesti u duhovni život, ali ono nije taj život.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə