Bankë me njësi testesh drejtimi: bujqesi, Niveli I


Përgjigje: zvogëlimin, dobësimin Rrethoni përgjigjen e saktëYüklə 281.88 Kb.
səhifə5/5
tarix24.04.2016
ölçüsü281.88 Kb.
1   2   3   4   5

Përgjigje: zvogëlimin, dobësimin


 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Shtimi pa kontroll i qelizave që vendosen në mënyrë të çrregullt në inde e organe është:

(1 pikë)

 1. hipetrofi,

 2. tumor,

 3. hiperplazi,

 4. ripërtëritje,

Përgjigje: B


 1. Renditni, disa nga mënyrat e përhapjes së shkaktarit patogjen në organizëm:

(4 pikë)

 1. _________________________________ (1 pikë)

 2. _________________________________ (1 pikë)

 3. _________________________________ (1 pikë)

 4. _________________________________ (1 pikë)

Përgjigje:

 1. nëpërmjet vazhdueshmërisë,

 2. nëpërmjet kontaktit,

 3. nëpërmjet gjakut dhe limfës,

 4. nëpërmjet nervave.
 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Shfaqja e formave të sëmundjes në kafshë, kur vërehen qartë shenjat klinike është:

(1 pikë)

 1. forma apopletike

 2. forma akute

 3. forma subakute

 4. forma kronike

Përgjigje: B


 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Nekroza është vdekja lokale e indeve ose organeve në një organizëm të gjallë?

(1 pikë)

 1. Po

 2. Jo

Përgjigje: A


 1. Plotësoni vendet bosh me fjalën e duhur në fjalinë e mëposhtme. Perkutimi është mënyra që përdoret për të përcaktuar_____________________________të indeve dhe organeve.

(1 pikë)

Përgjigje: gjendjen fizike.


 1. Renditni, 3(tre) mënyra vlerësimi, gjatë kontrollit të aparatit tretës, nëpërmjet metodës së shikimit:

(3 pikë)

 1. ________________________________ (1 pikë)

 2. ________________________________ (1 pikë)

 3. ________________________________ (1 pikë)

Përgjigje:

 1. mënyra e marrjes së ushqimit dhe ujit ,

 2. vlerësimi përtypjes,

 3. vlerësimi gëlltitjes,

 4. trajta dhe madhësia e barkut,

 5. gjendja e organeve në zgavrën e barkut,

 6. defekimi dhe kontrolli i fekaleve.
 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Metoda e ekzaminimit të kafshës, që bazohet në dëgjimin e punës së organeve të ndryshme është:

(1 pikë)

 1. shikimi,

 2. palpimi,

 3. perkutimi,

 4. askultimi

Përgjigje: D


 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Zvogëlimi i vëllimit të një indi ose organi që shoqërohet me dobësim të veprimtarisë së tij është:

(1 pikë)

 1. nekrozë,

 2. organizim,

 3. atrofi,

 4. distrofi

Përgjigje: C

 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Metoda diagnostikuese që vlerëson temperaturën, konsistencën, ndjeshmërinë, madhësinë dhe trajtën e zonës së sëmurë është: (1 pikë)

 1. shikimi

 2. perkutimi

 3. palpimi

 4. askultimi

Përgjigje: C


 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Sëmundja infektive në kafshë, në të cilën vërehet shenja klinike e dështimit është:

(1 pikë)

 1. tetanozi

 2. plasja

 3. enteretoksemi

 4. brucelozë

Përgjigje: D


 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Sëmundja parazitare e Fasciolozës në kafshë, shfaqet me shenjën klinike karakteristike që është:

(1 pikë)

 1. formimi i fshikëzave në lëkurë

 2. enjtje të ftohta në gushë

 3. urinë e kuqe dhe e errët

 4. kollë e gjatë dhe e thatë

Përgjigje: B


 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Në ekzaminimin e aparatit tretës në kafshë, vërejmë kalim të gabuar të masave ushqimore në trake e mushkëri, ky çrregullim është:

(1 pikë)

 1. çrregullim i aktit të gëlltitjes

 2. çrregullim i aktit të përtypjes

 3. çrregullim i marrjes së ushqimit

 4. çrregullim i aktit të ripërtypjes

Përgjigje: A


 1. Plotësoni vendet bosh me fjalët e duhura në fjalinë e mëposhtme. Me mastit kuptohet pezmatimi i gjëndrës gjirit, që shoqërohet me ndryshime ______________________ dhe ________________ të qumështit.

(2 pikë)

Përgjigje: sasiore, cilësore.


 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. Në ekzaminimin e aparatit kardiovaskular, pulsi normal te gjedhi(rrahjet në një minutë) lëkunden në kufijtë:

(1 pikë)

 1. 24-42 në min

 2. 50-80 në min

 3. 110-130 në min

 4. 150-200 në min

Përgjigje: B


 1. Rrethoni përgjigjen e saktë. varësi të llojit të shkaktarit, kur mbi inde ose organe

ushtrohet forcë, shtypje, etj, atrofia është:

(1 pikë)

 1. atrofi nervore

 2. atrofi hormonale

 3. atrofi nga shkaktarë fiziko-mekanik

 4. atrofi nga veprimi i faktorëve kimik

Përgjigje: C


 1. Renditni, 4(katër) prej shenjave të anemisë lokale në një ind ose organ të organizmit: (4 pikë)

 1. ________________________________ (1 pikë)

 2. ________________________________ (1 pikë)

 3. ________________________________ (1 pikë)

 4. ________________________________ (1 pikë)

Përgjigje:

 1. zbehtësia e mukozave

 2. zvogëlimi në vëllim i organit

 3. ulja e temperaturës

 4. dhembja

 5. ulja e veprimtarisë së organizmit .
 1. Renditni, 3(tre) mënyrat e goditjes mbi organet ose zgavrat e organizmit, sipas metodës së perkutimit për dëgjimin e tingujve:

 1. pikë)

 1. _________________________________ (1 pikë)

 2. _________________________________ (1 pikë)

 3. _________________________________ (1 pikë)

Përgjigje:

 1. me gisht

 2. me gisht dhe çekiç

 3. me plesimetër dhe çekiç.
 1. Plotësoni vendet bosh me fjalën e duhur në fjalinë e mëposhtme. Shpeshtësia e urinimit te kafshët është e ndryshme në varësi të llojit të kafshës:

(2 pikë)

 1. Gjedhi urinon ___________në 24 orë (1 pikë)

 2. Dhentë e dhitë ___________ në 24 orë (1 pikë)

Përgjigje: 10-12 herë, 3-4 herë.

 1. Rrethoni përgjigjen e saktë dhe jepni argumentin se cila nga mënyrat e askultimit është më e saktë:

(2 pikë)

 1. Me anë të veshit (1 pikë)

 2. Stetoskop/fonendoskop.

Argumentimi: _____________________________________________ (1 pikë)

Përgjigje: a

Argumentimi: Gjatë dëgjimit të drejtpërdrejt në organe, zhurmat që merren nuk pësojnë ndryshime.


 1. Jepni, ngjashmërinë e distrofisë së kripërave të kalciumit dhe të formimit të gurëve, si dhe argumentoni ndryshimin:

(3 pikë)

 1. _____________________________________________________ (1 pikë)

 2. _____________________________________________________

_____________________________________________________ (2 pikë)

Përgjigje:

 1. Janë çrregullime të shkëmbimit të lëndëve minerale,

 2. Distrofia e kripërave të kalciumit ndodh në inde me veprimtari të ulët dhe masa të vdekura,ndërsa formimi i gurëve ndodh nga shtresimi i kripërave të ndryshme në zgavra ose kanale të organeve. 1. Kombinoni llojin e sëmundjes infektive në kafshë/shpendëkolonës I, me shenjën klinike të tyre kolonës II. Në vijat e paplotësuara para numrave të kolonës II, shkruani gërmën e kolonës I që i korespondon karakteristikave përkatëse.

(4 pikë)

Kolona I Kolona II


 1. Plasja _____1. dështim (1 pikë)

 2. Tetanozi _____2. mavijosje (1 pikë)

 3. Tifo _____3. tkurrje/kontraktim (1 pikë)

 4. Bruceloza _____4. diarre (1 pikë)

Përgjigje:

 1. D

 2. A

 3. B

 4. C
 1. Jepni, ngjashmërinë e hipertrofisë dhe hiperplazisë, dhe argumentoni ndryshimin:

(3 pikë)

 1. ___________________________________________________________(1 pikë)

 2. ___________________________________________________________

___________________________________________________________(2 pikë)

Përgjigje:

 1. Janë proçese hiperbiotike ku rritja dhe shumimi i qelizave sjell ndryshime çilësore ne organizëm,

 2. Hipertrofia është zmadhimi i vëllimit të një indi/organi,ndërsa hiperplazia është shtimi i numrit të qelizave në një ind/organ 1. Jepni, krahasimin ndërmjet kollës sipas karakterit të procesit patologjik dhe aktit reflektor dhe mbrojtës për sistemin e frymëmarrjes, argumentoni ndryshimin:

 1. pikë)

 1. _________________________________________________________(1 pikë)

 2. _________________________________________________________(1 pikë)

Përgjigje:

  1. Sipas procesit kolla mund të jetë e thatë ose e njomë,në varësi të eksudatit

  2. Ndihmon në nxjerrjen e sekrecioneve gjatë proceseve pezmatuese në laring,trake dhe bronke.


Yüklə 281.88 Kb.

Dostları ilə paylaş:
1   2   3   4   5
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin