Akvarel kursus for begyndere!!!
Yüklə 15.24 Kb.
tarix24.04.2016
ölçüsü15.24 Kb.

.

Akvarel kursus for begyndere!!!

Ved Arkitekt M.A.A. Erik Toft.


Det er egentlig ikke så svært at male akvarel, man skal bare lærer nogle simple regler og så prøve dem sådan ca. 1000 gange, ja så er det egentlig let nok.
Nej alvorlig talt er det ikke svært at lærer akvarel til husbehov, det svære er, som i alle andre ting, at blive sådan rigtig god. Det tager år, for nogle mange år.
For at blive rigtig god, er det meget vigtigt at begynde rigtigt, at lærer de rigtige ting, de rigtige værktøjer, til at bygge videre på, det er vigtigt!!
Først skal vi købe Det rigtige grej:


  • Vi skal købe en pensel. Her skal man passe på som nybegynder. Man kan forkøbe sig på meget dyre mårhårs pensler, der er lækre for øvede malere, men ikke kan værdsættes af nybegyndere. Så er det langt bedre at købe en kunst hårs pensel nr. 8 f.eks. af mærket Winsor & Newtom, England. Man behøver ikke at købe flere forskellige pensler, f. eks. små til fine nuancer. De gode pensler er nemlig så spidse at de også klarer nuancerne.
  • Farverne skal også være Winsor & Newton, man kan købe en ganske udmærket palet for omkring kr. 100. Paletten kan altid suppleres med nye farver. I vil opdage at Ultramarin blå, Brun umbra samt de gule farver vil der altid blive brugt rigeligt af.
  • Akvarel papir skal der jo også bruges. Akvarel bliver bedre proportionalt med vægten. Dog er akvarel papir på ca. 240 g ganske udmærket. Alt afhængig af opgaven kan man vælge groft papir, eller med mindre struktur. ( Det vil altid være godt at have en lille blok , med noget billigere papir, som kan bruges til at sætte blandede farver af på. Det er svært at vurdere farverne, svømmende blandet i farve paletten)
  • Netop til at blande farverne er det vigtigt at købe en ”blande kop” helst med flere rum. Denne blande ”kop” må godt være lidt tung f. eks udført i porselæn. Elles blæser den simpelthen omkuld i blæse vejr.
  • Du skal også have et stykke stof til at tørre pensler, kopper m.v. og til at suge overskuds farve op fra akvarellerne.
  • Til sidst, men ikke mindst er det praktisk at have en dunk (en lille en) med vand, så man ikke er afhængig af en vanhane, når trangen til at male kommer over en.

Når men det var male vi ville ikke???


OK, vi starter med himmelen:

Den skyfrie himmel består af to farver, nemlig blå og brun.


Kobolt blå (i norden) blandet med Brun umbra (i små mængder)


Ultramarin blå (ved Middelhavet) blandet med Brun umbra (i små mængder).


Disse to farver blandes sammen med vand i en ikke for kraftig farveblanding (Akvarel må ikke blive blandet i for kraftige farver, det er svært at lave kraftige farver om, det er langt nemmere hvis farveblandingerne ikke er for kraftige).
En himmel uden skyer bliver malet med de kraftigste farver længst oppe på himmel buen og med de lyseste farver ned mod horisonten! Sådan:

Dette gøres nemmest ved at mætte penslen totalt med farve, penslen skal være helt ”tung” af farve, således at der afsættes en ”pølse” med farve på det skrånende akvarel papir (det er vigtigt at akvarel papiret er skrånende og forbliver skrånende, igennem hele male processen, elles flyder akvarel farven tilbage i sig selv og laver skjolder). Denne ”pølse” males nu nedover papiret, pølsen skal trækkes med let hånd ikke tværes. Pølsen skal forblive maksimalt våd, aldrig tørre ud. Efterhånden som du kommer ned mod horisonten, blandes mere og mere rent vand i pølsen og derved bliver farven lysere og lysere efterhånden som du nærmer dig horisonten og det skal den også. Det var så himmelen uden skyer.

Nå du så har malet skyer, skal du også kunne male træer og buske:

Træer og buske er normalt grønne om sommeren de består af to farver nemlig:

Callium gul blandet med ultramarin blå i forskellig blandings forhold, hvis man vil have mørkegrøn skal der mere blå i hvis man vil have lyse grøn skal der mere gul i. Hvis farven skal være generelt lysere, mindre kraftig, skal der blandes mere vand i blandingen.

Når man maler træer skal man være bevist om hvilket træ man vil male og hvilken male metode.

Man kan male hele trækronen med den lyseste grønne man har observeret på træet, når denne farve er næsten tør males med en lidt mørkere grøn o. s. v. Hvor man så til sidst ender med skygge farven, som jeg vil vænne tilbage til.

De mørkere lag lægges fortrinsvis på skyggesiden af træet og på undersiden af bladfanget

Løvtræ (1) Løvtræ (2) Løvtræ (3) Løvtræ (4)
Man kan også, netop på træer og buske med held bruge prik metoden. I princippet den samme metode som ovenfor beskrevet, men her maler du ikke hele fladen men prikker farven, eller dutter farven på papiret, som her:

Løvtræ (1) Løvtræ (2) Løvtræ (3) Løvtræ (4)

Det kan naturligvis gentages med andre trætyper ved birke træet vil jeg kun bruge prik metoden.

Birketræ (1) Birketræ (2) Birketræ (3) Birketræ (4)


Ved grantræet vil modsætningsvis kun bruge ”flade” metoden.

Grantræ (1) Grantræ (2) Grantræ (3) Grantræ (4)


Nu kan vi male to væsentlige ting, nemlig himmel og træer. For at forsætte med farvelæren, er det nødvendigt at tegne et hus, eller rettere sagt en facade. Hvis man er på studietur er det en forholdsvis nem opgave at skitse opmåle en facade man syntes er interessant. Det er langt nemmere end at tegne en perspektiv af et bybillede eller et landskab så den næste side vil jeg tegne en sådan facade, som vi ”leger” vi har opmålt et eller andet eksotisk sted.

AKVAREL KURSUS VED ARKITEKT M.A.A. ERIK TOFT, VITUS BERING CVU, BYGNINGSKONSTRUKTØR SKOLEN, HORSENS. F 01.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə