Virginia High School League Scholastic Bowl page 2007-08 District Competition Match #39




Yüklə 40.05 Kb.
tarix25.04.2016
ölçüsü40.05 Kb.

Virginia High School League Scholastic Bowl page

2007-08 District Competition Match #39


These questions are for use in the Virginia High School League’s Scholastic Bowl District competition. Shawn Pickrell, Jason Mueller, and Dan Goff are the authors of these questions; further editing was done by Adam Fine and Marian Suter.
Districts must observe the following conditions, which must be known by all coaches, competitors and spectators of the competition:
(a) Public discussion of these questions before all VHSL District champions have been determined is prohibited.

(b) Releasing these questions to entities outside your District’s competition is prohibited.

First period: 15 tossups, 10 points each
1. This author of Roxana: The Fortunate Mistress wrote a historical novel about the plague that struck London in 1665, A Journal of the Plague Year. What author of Moll Flanders took the real-life story of Alexander Selkirk, who spent many years on a deserted tropical island, to write Robinson Crusoe?

ANSWER: Daniel Defoe


2. The term for it was coined in 1887 by Rudolf Berlin. Various theories for it include magnocellular, cerebellar, visual, rapid auditory processing, perpetual noise exclusion, and phonological. Name this disability, whose name comes from the Greek for ‘impaired word,’ that causes difficulty with spelling and reading.

ANSWER: dyslexia


3. She used the Deplorable Word to freeze her homeworld of Charn. Diggory Kirke and Edmund Pevensie were at first both captivated by her beauty. She escaped Charn and chased Diggory through the Wood Between the Worlds and our world’s London. Who gave eternal winter to Narnia by the start of The Lion, The Witch, & the Wardrobe?

ANSWER: Jadis or the White Witch


4. In 1953, this song was offered to the band that sang “Crazy Man, Crazy.” A recording wasn’t made until 1954, but it barely made Billboard’s Top 100. Only when it was heard during the opening credits of the movie Blackboard Jungle did it do better; it did so again in 1974 when it was used in the movie American Graffiti and the TV show Happy Days. What song topped the charts in August 1955 for Bill Haley and the Comets?

ANSWER: “(We’re Gonna) Rock Around the Clock (Tonight)” (Note: the title of “first rock and roll song” has had entire books written about it.)


5. This office’s last occupant was Byzantine Emperor Constans II, serving in 642 AD – he was short one colleague. The first occupants were Lucius Junius Brutus and Lucius Tarquinius Collatinus in 509 BC. Two men served a one-year term as what highest elected office of the Roman Republic?

ANSWER: consul(s)

6. This author of Write It When I’m Gone is buried in Grand Rapids, Michigan, where he lived for most of his childhood. While in office, he survived two attempts on his life, including one by Lynette ‘Squeaky’ Fromme. Born as Leslie King, what former President took office following Richard Nixon's resignation?

ANSWER: Gerald Ford


7. The first part of Michael Cunningham’s The Hours is about the writing of this book. Some critics regard it as a response to James Joyce’s Ulysses. It is based on ‘(BLANK) in Bond Street’ and ‘The Prime Minister,’ two short stories by the same author. Clarissa is preparing for a party in what novel by Virginia Woolf?

ANSWER: Mrs Dalloway


8. In 1853, this Midwest city’s mayor led riots against proposals to standardize railroad gauges. It is the home of Presque Isle State Park and the Land Light, the Great Lakes’ oldest lighthouse. Streets are in a grid around Perry Square, named for the winner of a nearby War of 1812 naval battle. What city is the fourth most populous in Pennsylvania, located on the shores of a Great Lake that shares its name?

ANSWER: Erie, Pennsylvania


9. It is dimensionless as it is a ratio between two quantities of the same unit. For graphite, it is 2.2; for mercury, it is 13.5; for gold, it is 19.3; and for water at 3.98 degrees Celsius, it is one. Name this term that is equal to weight in air divided by the quantity weight in air minus weight in water end quantity and is density relative to water.

ANSWER: specific gravity (DO NOT accept ‘density’)


10. This city’s Jebel Ali, Internet City, and Media City free zones have brought in billions, allowing the al-Maktoum (al-mak-toom) family to rely on non-petroleum sources of income. This money has been used to construct the giant Palm Islands, the world’s largest artificial islands. What city, an international trade hub, is located within the United Arab Emirates?

ANSWER: Dubai City, United Arab Emirates


11. THIS IS A COMPUTATION QUESTION. Convert the base 6 number 325 into a decimal number, given that it is equal to 3 times 36 plus 2 times 6 plus 5 times 1.

ANSWER: 125


12. Although he discovered lysozyme in 1922, his more famous 1928 discovery required refining by Ernst Chain and Norman Heatley into a usable, mass-produced product. His discovery was effective against diseases that were caused by Gram-negative bacteria. Who left a Petri dish out too long, noticed a fungus was preventing bacterial growth, and thus isolated penicillin?

ANSWER: Alexander Fleming

13. This poem contains the line ‘Shoot if you must, this old gray head, / But spare your country’s flag.’ Its title character is 95 years old and defiantly waves a Union flag, despite Stonewall Jackson’s troops marching through Frederick, Maryland. What is this poem by John Greenleaf Whittier?

ANSWER: “Barbara Frietchie


14. His ‘Confessions’ were taken down by his lawyer, Thomas Gray, and put in novel form by William Styron. He decided to ‘kill all whites’ after two solar eclipses in 1831. He was hanged on November 11, 1831, in Jerusalem, Virginia. For several weeks, residents of Southampton County, Virginia, lived in fear of what man’s slave rebellion?

ANSWER: Nat Turner


15. In 1983, a set of Raphael’s tapestries made for this church were reassembled and displayed. The first mass was said here on August 9, 1483, and its construction was the work of Pope Sixtus IV. The site of papal conclaves is what building whose ceiling was designed by Michelangelo?

ANSWER: Sistine Chapel


Second period, 10 directed questions per team, 10 points each

Set A questions have an ‘A’ after their number; set B questions have a ‘B.’
1A. The International Astronomical Union revised the definition of a planet in 2006, relegating Pluto and Ceres, the largest object in the asteroid belt, to what status?

ANSWER: dwarf planet


1B. THIS IS A COMPUTATION QUESTION. If a turkey should cook for 15 minutes per pound, how many hours should a 20-pound turkey cook for?

ANSWER: 5 hours


2A. Write down the following sentence. (Quizmaster: read slowly.) Rebecca is hoping to understand what is going on. (Quizmaster: read normally.) What part of speech is the infinitive phrase serving as?

ANSWER: adverb (it modifies “is hoping”)


2B. What event’s observation started with the US Mint issuing special coins with the date 1776-1976?

ANSWER: America’s Bicentennial


3A. “Fernando,” “SOS,” and “Mamma Mia” were hits from what group that also sang “Waterloo” and “Dancing Queen”?

ANSWER: ABBA


3B. Confederate deserter W.P. Inman returns home to Ada Monroe in what Civil War novel by Charles Frazier?

ANSWER: Cold Mountain


4A. What early explorer of the Chesapeake Bay left Virginia for England in October 1609 after getting a gunpowder burn on the leg?

ANSWER: John Smith


4B. What band, who claim that their name has no meaning whatsoever, had their first single with 2006's ‘Face Down?’

ANSWER: Red Jumpsuit Apparatus


5A. THIS IS A COMPUTATION QUESTION. At a 60 percent female school, how many men are there if there are 100 more women than men?

ANSWER: 200 men


5B. Each chromatid moves to separate ends of the mitotic spindle in what third phase of mitosis?

ANSWER: anaphase


6A. A cartel is an oligopoly that attempts to imitate what market model in which there is only one seller of a good?

ANSWER: monopoly


6B. What Frenchman published almanacs between 1550 and his 1566 death, but is far-better known today for his 942 quatrains that contained prophecies?

ANSWER: Michel de Nostradamus


7A. Odin received half of those killed in battle, and she received the other half. What Norse fertility goddess is often confused with Odin’s wife?

ANSWER: Freyja (fray-yuh)


7B. Give the term in computer science where a process is perpetually denied resources, thus not allowing the program to finish.

ANSWER: Starvation (accept word forms)


8A. What element’s chemical symbol is Sb?

ANSWER: antimony


8B. What is the degree of the equation 5x3 + 7x4 – 8x5 + 2x – 6?

ANSWER: five


9A. In this Gothic novel, Ambrosio is a religious man led to downfall by Matilda. What is this novel by Matthew Gregory Lewis?

ANSWER: The Monk


9B. Latin prepositions such as sub (soob), sine (sih-nay) and pro (proh) all use what case for their subjects?

ANSWER: ablative (uh-blay-tive)


10A. THIS IS A COMPUTATION QUESTION. What is the surface area of a sphere with a radius of 7 feet?

ANSWER: 196 pi square feet


10B. The founder of the Ayyubid (eye-yoo-bid) dynasty was what ruler that opposed Richard the Lion-Hearted in the Third Crusade?

ANSWER: Saladin (or Salah ad-Din)


Third period, 15 toss-ups, 10 points each
1. If there is too much usage of one of these, the tragedy of the commons is the result. By definition, they can be consumed by many people and cannot be set up to prevent non-payers from consuming. Examples include air, water, and national defense. What goods are available to everyone, as opposed to goods that are private?

ANSWER: public good(s)


2. Discovered by William Gregor in 1791, this element can be found in the minerals rutile and ilmenite and extracted via the Kroll process. Uses for it include golf clubs, naval ships, and aircraft engines and frames. Its molecular mass is 47.88. Name this transition metal with atomic number 22 and symbol Ti.

ANSWER: titanium


3. This disease shares its name with its family of eight viruses. Symptoms include headaches, tingling, and itching; however, it can be transmitted even while not having symptoms. Drugs that treat it are Cytovene, Denavir, and Valtrex. Name this virus that can cause cold sores or a sexually transmitted disease for which Michael Vick allegedly sought treatment for under the alias “Ron Mexico.”

ANSWER: herpes


4. He wrote the sonnet ‘The Evening Star’ about his wife, the former Fanny Appleton. He wrote about Acadian history in Evangeline. He wrote about the lover of Minnehaha in The Song of Hiawatha. Who wrote, ‘Hang a lantern aloft in the belfry arch / Of the North Church tower as a signal light,’ in ‘The Midnight Ride of Paul Revere?’

ANSWER: Henry Wadsworth Longfellow


5. The oldest one in North America is the ‘Mother’ in Cedar Rapids, Iowa. The congregation at one of these is led by an imam. The al-Haram, al-Nabawi, and al-Aqsa are considered particularly holy. A masjid (mas-jeed) is the Arabic name of what house of worship in Islam?

ANSWER: mosque(s) (accept masjid before it is said in the question)


6. In response to this politician’s ideas, the Second New Deal was launched by Franklin Roosevelt. ‘Every Man a King’ was the slogan of his political program, ‘Share the Wealth.’ In 1935, Carl Weiss assassinated what man, nicknamed the ‘Kingfish,’ that was a governor and Senator from Louisiana?

ANSWER: Huey Long


7. In November 1994, he had the best-selling book, Don’t Stand Too Close to a Naked Man, the top TV show, Home Improvement, and the top movie, The Santa Clause. In 2006, what actor and comedian appeared in The Shaggy Dog and was the voice of the Buzz Lightyear Car in Disney's movie, Cars?

ANSWER: Tim Allen


8. Number thirteen deals with solving seventh degree equations, number nineteen deals with analytic solutions of Lagrangians (lah-grahn-jee-unz), number eighteen deals with the densest sphere packing, and number eight is Goldbach’s conjecture and the Riemann hypothesis. Name this list of 23 problems named for a German mathematician.

ANSWER: Hilbert’s problems


9. It has an azimuthal quantum number of two. Four of them are shaped with four pear-shaped balls and the fifth is shaped with a torus and two pear-shaped balls. Name this type of electron subshell that can hold up to ten electrons and is the third type of subshell to be filled in an electron configuration.

ANSWER: d subshell


10. This word refers to the innermost and strongest tower of a castle. While working for this, it means working for food and lodging. When paired with “down,” it means to prevent from thriving. It goes with body parts in phrases such as “stiff upper lip,” “chin up,” “nose clean,” and “eyes peeled.” What word is most often a verb meaning to maintain or not lose something, such as money, influence, or power?

ANSWER: keep


11. In the Appeal of June 18, 1940, he declared that his nation had not surrendered in World War II. He resigned a year after the massive protests of May 1968. He was always suspicious of the British, and twice vetoed the UK’s entry into the Common Market. He was the first President of the Fifth Republic. In World War II, who led the Free French?

ANSWER: Charles de Gaulle


12. One member of this family was Secretary of Commerce from 1997 to 2000 under President Clinton. Another has been a mayor since 1989, and was previously State's Attorney for Cook County. The father of the first two was a mayor between 1955 and 1976. What political family is nearly synonymous with the title ‘Mayor of Chicago?’

ANSWER: Daley


13. This philosophical work argues that eudaimonia (you-day-MOH-nee-uh), or happiness, is the only end worth achieving. Two of its ten books are devoted to ‘Friendship.’ It starts with ‘The Study of the Good’ and ends with ‘Pleasure and Politics.’ What philosophy work was dedicated to the son of its author, Aristotle?

ANSWER: Nicomachean Ethics


14. This agency was sued by 9 states in 2005 over disagreements surrounding mercury emissions. Recently, it has developed revised fuel economy standards for automobiles, revising a test developed in 1972. It created the Energy Star Program to help consumers identify energy efficient appliances. What is this federal agency, responsible for safeguarding the natural environment of the United States?

ANSWER: Environmental Protection Agency


15. It is a relative of the iris with sword-shaped leaves; examples include the Blue and Purple. It is also a verb that means ‘to wane’ or ‘to droop,’ but it can also be a verb that means ‘to signal someone.’ It usually refers to an object; the biggest one of them in the world is in Brasilia’s Square of the Three Powers. What is a piece of cloth used to symbolize something, most often a nation?

ANSWER: flag


Spare questions

Be sure to mark off questions as they are used. Replace, when possible, a discarded question with a spare in that area (i.e. science for science, English for English, etc.)
1. This musical’s song, “You’ve Got to Be Carefully Taught,” was denounced as containing “an underlying philosophy inspired by Moscow.” Nominated for – and winning! – nine Tony awards, its songs such as “Bali Ha’i,” “Some Enchanted Evening,” and “There’s Nothing Like a Dame” are now standards. What Rogers and Hammerstein musical is set during World War II, and, as the name indicates, on a tropical island?

ANSWER: South Pacific


2. She wrote her autobiography Save Me the Waltz during her 18 years of being in mental institutions. She thought her husband was having an affair with Ernest Hemingway, a sign of the jealousy she felt after This Side of Paradise was published. Who was called the ‘First American Flapper’ by her husband, F. Scott Fitzgerald?

ANSWER: Zelda Sayre or Zelda Fitzgerald (prompt on partial answer)


3. THIS IS A COMPUTATION QUESTION. What is i to the 246th power, recalling that i to the n equals 1 if n is divisible by 4, equals i if the remainder when divided by 4 is 1, equals –1 if the remainder is 2, and equals –i if the remainder is 3?

ANSWER: -1


4. This unbranched polysaccharide is a polymer made of galactose subunits. It can be used as a laxative, a clarifying agent in brewing, soup thickener, in the Japanese dessert anmitsu, and as a vegetarian gelatin substitute. Name this gelatinous substance mainly used as a microbiological culture medium.

ANSWER: agar


5. When this treaty was signed, Savoy received Sicily, Austria received the southern Netherlands, and Great Britain got Gibraltar. Philip V was recognized as King of Spain, but could not claim the French throne. What 1713 treaty ended the War of the Spanish Succession and is named for the Dutch city where it was signed?

ANSWER: Treaty of Utrecht





All questions ©2007 Scholastic Bowl Company of Virginia, Inc. Unauthorized use, as described on the first page of this document, is prohibited.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə