Vetenskapligt namn
Yüklə 10.43 Kb.
tarix21.04.2016
ölçüsü10.43 Kb.

Astronotus ocellatusVetenskapligt namn:

Astronotus ocellatus

Tidigare vetenskapligt namn:

Acara ocellatus

Cychla rubroocellata

Familj:

Cichlidae

Handelsnamn:

Påfågelciklid, oscar

Utbredning:

Amazonas
Fler foton  Större bild  Foto: Mark Smith
24 - 26 °C


40 cm


Ursprunglig världsdel

pH 6-8


160 cm & 550 liter
Svårighetsgrad


Odlingsvalör

Köttätare, delvis fiskätare. Den är mycket glupsk och äter i akvarium allt standardfoder. Den bör dock ges ungefär samma mat som den äter i naturen (t.ex. rå fisk, små kräfdjur etc.) istället för färdigt foder som lättare sönderdelas och kommer ut i akvariet som ett moln av oätna foderpartiklar via gälarna. Detta smutsar ner akvariet oerhört mycket.


Påfågelcikliden är revirhävdande och mycket aggressiv under lektiden och skall därför bara hållas tillsammans med andra robusta arter. Den är en parbildande öppen substratruvande art som lägger rommen (ca 1000-2000 ägg per lek) på renputsade stenar. Efter kläckningen förs ynglen till grottor. De flyttas sedan flera gånger.
Akvariet skall innehålla många gömställen i form av stenar och rötter. Bottenmaterialet skall vara finkornig sand.
Könen är oerhört svåra att skilja åt, men honan har en synlig genitalpapill under leken. Den gräver oerhört mycket och kan möblera om de flesta akvarier om det inte är inrett med stora stenar och rötter, som de inte orkar flytta. Även tillbehör som doppvärmare etc. bör skyddas mot deras "ommöbleringslusta".
Påfågelcikliderna säljs normalt som små söta yngel i akvarieaffärerna, men de växer oerhört snabbt ur de flesta akvarier.
Det förekommer framavlade färgvarianter. De kompletterande fotona visar dels ett yngel med normalfärgning och dels en framavlad färgvariant-albino.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə