Mathematical Insight Problems




Yüklə 43.2 Kb.
tarix10.04.2016
ölçüsü43.2 Kb.

Mathematical Insight Problems



1. Smith Family: In the Smith family, there are 7 sisters and each sister has 1 brother. If you count Mr. Smith, how many males are there in the Smith family?

Solution: Two( the father and the brother)


2. Water lilies: Water lilies double in area every 24 hours. At the beginning of summer there is one water lily on the lake. It takes 60 days for the lake to become completely covered with water lilies. On which day is the lake half covered?

Solution: Day 59 then it doubles on the 60th


3. Socks: If you have black socks and brown socks in your drawer, mixed in a ratio of 4 to 5, how many socks will you have to take out to make sure that you have a pair the same color?

Solution: Three - if the first is brown and the second black then the third one will match either the brown or black.


4. Eyes: Yesterday I went to the zoo and saw the giraffes and ostriches. Altogether they had 30 eyes and 44 legs. How many animals were there?

Solution: 15 (30 eyes each animal has 2 eyes = 30/2)


5. Horse: A man bought a horse for $60 and sold it for $70. Then he bought it back for $80 and sold it for $90. How much did he make or lose in the horse trading business?

Solution: $20: made $10 on the first deal and $10 on the second deal.


6. Weights: There are ten bags, each containing ten weights, all of which look identical. In nine of the bags each weight is 16 ounces, but in one of the bags the weights are actually 17 ounces each. How is it possible, in a single weighing on an accurate weighing scale, to determine which bag contains the 17-ounce weights?

Solution: Take 1 from the 1st bag, 2 from the 2nd, 3 from the 3rd etc. Then weigh all those coins. If all the bags weigh 16 ounces you will have 55 ounces (10+9+8+7+6+5+4+3+2+1). Any amount in excess of the 55 ounces will determine which bag contains the 17 ounces (two ounces over = bag 2 ,if it is 7 ounces over = bag 7 etc)






7. Price: What is the minimum number of coins you need to be able to pay the exact price of any item costing anywhere from one cent up to one dollar? The coins are pennies (1 cent), nickels (5 cents), dimes (10 cents), quarters (25 cents) and half dollars (50 cents)?

Solution: 8 (Four pennies, one nickels, two dimes, one quarters, and one half dollar).


8. Frog: A frog fell into a well thirty-two feet deep. Each day he jumped two feet up the wall and slid back down one foot each night. How many days did it take him to jump out of the well?

Solution: 30 (not 31 - he didn’t slide back down once he was out).



9. Coins: Which would be worth more, a pound of $10 pure gold coins or half a pound of $20 pure gold coins; or would they be worth the same? Explain your answer.

Solution: A pound of gold is worth more than half a pound.


47. Earth: It is estimated that the earth weighs 6 sextillion tons. How much more would the earth weigh if 1 sextillion tons of concrete and stone were used to build a wall?

Solution: Still 6 sextillion (the concrete and stone were already part of the earth when it was weighed).


55. Fill in the blank:

2, 4, 6, 30, 32, 34, 36, 40, 42, 44, 46, 50, 52, 54, 56, 60, 62, 64, 66, ___?

Solution: 2000 (it is the next number without an “e” in it).
65. A man had a 2 dollar bill and wanted to buy a train ticket that cost 3 dollars. He took the 2 dollar bill to a pawn shop where he pawned it for $1.50. On the way to the train station, he met a friend to whom he sold the pawn ticket for $1.50. He then had 3 dollars with which to buy his ticket. Who was out the extra dollar?

Solution: The friend. He paid $1.50 for a pawn ticket. He still has to pay $1.50 at the pawnshop to get the 2 dollar bill, so he has spent $3 for a $2 bill.


Verbal Insight Problems
1. Prisoner: A prisoner was attempting to escape from a tower. He found in his cell a rope, which was half long enough to permit him to reach the ground safely. He divided the rope in half and tied the two parts together and escaped. How could he have done this?

Solution: Unwind the rope and tie the ends together


2. Hole: How can you cut a hole in a 3 x 5 card that is big enough for you to put your head through?

Solution: Cut a spiral out and unwind it


3. Twins: Marsha and Marjorie were born on the same day of the same month of the same year to the same mother and the same father - yet they are not twins. How is that possible?

Solution: They are triplets


4. Children:. Three women - Joan, Dana, and Sandy - have among them three children - Sam, Traci, and David. Sam likes to play with Dana's son. Sandy occasionally baby-sits for Joan's children. Who is Traci's mother?

Solution: Joan


5. Basketball: Our basketball team won a game last week by the score of 73-49, and yet not even one man on our team scored as much as a single point. How is that possible?

Solution: It was a woman’s team.


6. Pile: A child playing on the beach has 6 sand piles in one area and 3 in another. If he put them all together, how many sand piles would he have?

Solution: One


7. Dancing: Three couples went together to a party. One woman was dressed in red, one in green, and one in blue. Each man was wearing one of these colors. When all three couples were dancing, the man in red was dancing with the woman in blue. "Isn't it funny Christine, not one of us is dancing with a partner dressed in the same color." Think about the man who is dancing with the woman in red. What color is he wearing?

Solution: Green. Since the man in blue is dancing with the woman in red the man in green has the choice of either the woman in red or green (he cannot dance with green so he is dancing with the woman in red).


8. Coin: One archaeologist reported finding a Roman coin with Julius Caesar's image on it, dated 21 B.C. Another archaeologist correctly asserted that the find was a fraud. Why?

Solution: Prior to the start of B.C. coins were not minted with B.C. – it wasn’t a known abbreviation


9. Widow: Is it legal for a man to marry his widow's sister? Why or why not?

Solution: no, f his wife is a widow then he is dead and a dead man can not legally marry.


10. Box: What was Lewis Carroll talking about in this poem? John gave his brother James a box: About it there were many locks. James woke and said it gave him pain; So he gave it back to John again. The box was not with lid supplied, Yet caused two lids to open wide. And all these locks had never a key - What kind of box, then, could it be?

Solution: A box is a slap on the head


11. Words: Rearrange the following patterns to make familiar words:

runghy


flymia

mulcica


dornev

lendraca

Solution:

runghy  hungry

flymia  family

mulcica  calcium

dornev  vendor

lendraca  calendar


12. Flash:. The legendary runner Flash Fleetfoot was so fast that his friends said he could turn off the light switch and jump into bed before the room got dark. On one occasion Flash proved he could do it. How?

Solution: He went to bed during the day


13. Plums: A farmer in California owns a beautiful pear tree. He supplies the fruit to a nearby grocery store. The store owner has called the farmer to see how much fruit is available for him to purchase. The farmer knows that the main trunk has 24 branches. Each branch has exactly 6 twigs. Since each twig bears one piece of fruit, how many plums will the farmer be able to deliver?

Solution: None, it was a pear tree.


14. Christmas: In what year did Christmas and New Year's fall in the same year?

Solution: Every year


15.: How many cubic centimeters of dirt are in a hole 6 meters long, 2 meters wide and one meter deep?

Solution: Zero: there is no dirt in a hole.


16. Captain: Captain Scott was out for a walk when it started to rain. He did not have an umbrella and he wasn't wearing a hat. His clothes were soaked yet not a hair on his head got wet. How could this happen?

Solution: He is bald.


17. Invention” There is an ancient invention still used in parts of the worlds today that allows people to see through walls. What is it?

Solution: A window


18. Rock: If you drop a rock, would it fall more rapidly through water at 40 degrees Fahrenheit or 20 degrees Fahrenheit? Why?

Solution: 40 degrees Fahrenheit, because water is frozen solid at 40 degrees.


19. Mr. Shadow: Mr. Shadow opened the door to Dr Apple's office and surveyed the scene. Dr Apple's head lay on her desk in a pool of blood. On the floor to her right lay a gun. There were powder burns on her right temple indicating that she was shot at close range. On her desk was a suicide note and in her right hand the pen that had written it. Mr. Shadow noted that death had occurred in the past hour. He also realized that it had not been a suicide but a clear case of murder. How does Mr. Shadow know?

Solution: If she has killed herself the last thing in her right hand would have been the gun, not a pen.


20. Married: A man who lived in a small town in the United States married 20 different women of the same town. All are still living and he never divorced any of them. In this town polygamy is unlawful; yet he has broken no law. How is this possible?

Solution: He was the minister presiding over the wedding ceremony.


21. Coffee:. One morning a woman's earring fell into a cup that was filled with coffee, yet her earring did not get wet. How could this be?

Solution: The earring fell into coffee grounds.


22. Feathers: Paul is carrying a pillow case full of feathers. Mark is carrying three pillow cases the same size as Paul's, yet Mark’s load is lighter. How can this be?

Solution: Aaron’s pillowcases are empty.


23. Magician:. A magician claimed to be able to throw a ping pong ball so that is would go a short distance, come to a dead stop, and then reverse itself. He also added that he would not bounce the ball against any object or tie anything to it. How could he perform this feat?

Solution: He threw it up in the air.


24. Superpsychic: A famous superpsychic could tell the score of any baseball game before it starts. What was his secret?

Solution: The starting score is always 0 to 0.


25. Calendars: Calendars made in England do not show Lincoln's birthday. Do these calendars show the fourth of July? Explain.

Solution: Yes, every calendar has a fourth of July.


26. Fishing: Two mothers and two daughters were fishing. They managed to catch one big fish, one small fish, and one fat fish. Since only three fish were caught how is it possible that each woman had her own fish?

Solution: There are only three women – (grandmother, mother, and daughter) the mother is a daughter too.


27. Unlisted: There is a town in Northern Ontario where 5% of all the people living in the town have unlisted phone numbers. If you selected 100 names at random from the town's phone directory, on average, how many of these people selected would have unlisted phone numbers?

Solution: None, unlisted phone numbers are not in the directory.


28. Safari: While on safari in the wild jungles of Africa, Professor White woke one morning and felt something in the back pocket of her shorts. It had a head and a tail but no legs. When White got up she could feel it move inside her pocket. White however showed little concern and went about her morning rituals. Why such a casual attitude toward the thing in her pocket?

Solution: It was a coin.


29. Professor: Professor Bumble, who is getting on in years is growing absent minded. On the way to a lecture one day he went through a red light and turned down a one way street in the wrong direction. A policeman observed the entire scene but did nothing about it. How could Professor Bumble get away with such behavior?

Solution: He was walking


30. Window washer: A window washer was cleaning the windows of a high rise building when he slipped and fell off a sixty-foot ladder onto the concrete sidewalk below. Incredibly he did not injure himself in any way. How was this possible?

Solution: He fell off the first rung of the ladder.


31. Boat: If a boat, at low tide, has 6 of its 12 ladder steps in the water. How many ladder steps will be in the water a high tide?

Solution: 6 - the boat floats.


32. Saint Ives: While I was traveling to Saint Ives, I met a man with 7 wives, the 7 wives had 7 sacks, and the 7 sacks had 7 cats, the 7 cats had 7 kittens. Kittens, Cats, Sacks, Wives, how many were going to Saint Ives?

Solution: One (the others were just met on the road).


33. Jail: A man goes to visit another man in jail, the guard tells the visitor that only family members are allowed to visit inmates, the visitor declares " brothers, sisters I have none, but that man's father is my father's son." Who is the visitor?

Solution: The inmate’s son: He has no brothers or sisters so when he says “…my fathers son” it can only be himself. In other words he is saying “this man’s father is me.”


34. Whoever: Whoever makes it doesn't use it, whoever buys it doesn't want it and whoever uses it doesn't know it?

Solution: A coffin.


35. Car accident: A father and his son get in a car accident. The father is sent to one hospital, and the son is sent to another. When the doctor comes in to operate on the son, the doctor says, "I cannot operate on him. He is my son." How can that be?

Solution: The doctor is the mother.


36. Reading: Solve: |r|e|a|d|i|n|g|

Solution: Reading between the lines.


37. Eternity: What is at the beginning of eternity, the end of time and space. The beginning of every end, the end of every place.

Solution: The letter “e”


38. Months: How many months have twenty-eight days in them?

Solution: All of them..


39. Gears: Professor Gray was driving along in her old car when suddenly it shifted gears by itself. She paid no attention and kept on driving. Why wasn't she concerned?

Solution: The car is an automatic.


40. Cabin: Erin stumbles across an abandoned cabin one cold, dark and snowy night. Inside the cabin is a kerosene lantern, a candle, and wood in a fireplace. She only has one match. What should she light first?

Solution: The match.


Spatial Insight Problems
1. 4 dots: Without lifting your pencil from the paper, show how you could join all 4 dots with 2 straight lines
Solution:



2. Trees: A landscaper is given instructions to plant four special trees so that each one is exactly the same distance from each of the others. How is he able to do it?

Solution: Plant them on a hill: three at the base one on the top (like the four corner points on a pyramid)


3



. Chain:
A girl has four pieces of chain. Each piece is made up of three links. She wants to join the pieces into a single closed loop of chain (like a necklace). To open a link costs 2 cents and to close a link costs 3 cents. She only has 15 cents. How does she do it?

S


olution: Open all the links from one piece and use those to attach the three remaining pieces together.

4. Figure: Show how you can divide this figure into four equal parts that are the same size and shape

Solution:


5. Pennies: Show how you can arrange 10 pennies so that you have 5 rows (lines) of 4 pennies in each row.

Solution:



6. Pens: Describe how to put 27 animals in 4 pens in such a way that there is an even of number of animals in each pen.
Solution: Allow the pens to overlap and for some animals to count twice in two pens




7
. Pencils:
How can you arrange 6 identical pencils in such as way as to form 4 identical triangles whose sides area are all equal, without modifying the pencils in any way?

Solution: Make a pyramid, three on the base and three on the sides





8. Series: Identify the next term in the series:

88 ... 64 ... 24 ...

Solution: 40 (88-64=24, so 64-24=40)
9. Cards: Three cards lie face down on a table, arranged in a row from left to right. We have the following information about them. a. The Jack is to the left of the Queen b. The Diamond is to the left of the Spade c. The King is to the right of the Heart d. The Spade is to the right of the King. Which card - by face and suit - occupies each position?

Solution: Jack and hears, King of Diamonds, Queen of Spades


10. Triangle: The triangle shown below points to the top of the page. Show how you can move three circles to get the triangle to point to the bottom of the page.

Solution:

11. Letter Z: Can you figure out where to put the letter Z, top or bottom line and Why?

A EF HI KLMN T VWXY

-------------------------

BCD G J OPQRS U


Solution: Top, all letters with a curved line in them are on the bottom.
12. Candle: Given the material below how can you attach the candle to the wall above the table so that the wax does not drip on the table?


Solution: Dump out the nails and hammer the box to the wall. Light candle and using a drop of wax secure the candle in the box


13. The 9 Dots: Draw four continuous straight lines, connecting all the dots without lifting your pencil from the paper.

Solution:





14. Tumor: Imagine you are a doctor treating a patient with a malignant stomach tumor. You cannot operate but you must destroy the tumor. You could use high intensity X rays to destroy the tumor but unfortunately the intensity of the X rays needed to destroy the tumor also will destroy healthy tissue through which the X rays must pass. Less power full X rays will spare the healthy tissue but will not be strong enough to destroy the tumor. How can you destroy the tumor without damaging the healthy tissue?
Solution: Use multiple X rays from multiple points of origin that converge all at the same spot: the tumor
15. Strings: There are two strings hanging from the ceiling in the room below. The woman cannot reach both. How can she tie the two strings together?

Solution: Tie a paint pot to one string and swing it in motion. Grasp the other string and wait for the paint pot to swing into your reach


16. Hole: How can you cut a hole in a 3 x 5 card that is big enough for you to put your head through?

Solution: Cut two concentric spirals in the center of the card and then unwrapping them






Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə