Inhoudsopgave Het begin van de film
Yüklə 140.81 Kb.
tarix28.02.2016
ölçüsü140.81 Kb.
Informatie-boekje
Hierin vind je alle informatie voor het maken van je opdrachten
Inhoudsopgave


 • Het begin van de film……

 • Wat kost dat nu? Een film maken?

 • Het script……

 • Moeilijke woordenlijst

 • Voorbeelden van posters

 • Voorbeelden van een storyboard

 • Opdracht geschiedenis

 • Opdracht rekenen

 • Opdracht script afschrijven
Het begin van de film…
Honderd jaar geleden waren er geen films zoals The Incredibles van Walt Disney of Harry Potter. Sterker nog, er waren helemaal geen films., want de film was nog niet uitgevonden…..
Het enige dat vroeger een beetje in de buurt van een film kwam, kun je vergelijken met een diaprojector. Het heette een toverlantaarn. Plaatjes werden voor een lens geschoven en door de lamp werd dat plaatje geprojecteerd op een wit doek. Het nadeel van deze toverlamp was, dat de plaatjes niet konden bewegen. Veel uitvinders zochten naar manieren om bewegende beelden te kunnen maken. Dat lukte toen werd ontdekt dat onze ogen niet zo heel snel zijn. Wanneer we plaatjes snel achter elkaar te verwerken krijgen, zien we het verschil tussen de aparte beelden niet meer. De beelden lijken samen te smelten en we zien beweging. Er kwamen verschillende machines op de markt…
De wondertrommel

Dit is een uitvinding uit 1840. Hierbij moest je door sleuven kijken die langs je oog draaiden. Het was een soort koektrommel zonder deksel. De sleuven zaten aan de zijkant. Het bewegende beeld zag je aan de binnenkant van de trommel.


Praxinoscoop

Een soort luxe wondertrommel was de praxinoscoop uit 1870. Middenin de trommel stond een rondje met spiegeltjes erop. Door de sleuven kijkend zag je het beeld bewegen in de spiegeltjes. Bovenop stond een lampje, zodat je er goed licht bij had.De wonderschijf:

Rond 1865 werden nog twee simpele manieren bedacht om tekeningen te laten bewegen. De wonderschijf en het flipboekje.

Een wonderschijf is niets anders dan twee kartonnen rondjes op een satéprikker. Op het ene kartonnen rondje teken je bijvoorbeeld een jongen, en op de andere een skateboard. Plak de rondjes op elkaar met de prikker er tussen. Als je heel hard draait aan de prikker lijkt het wel alsof de jongen echt op het skateboard staat!

Het flipboekje:

Dit is een klein boekje met allemaal plaatjes die steeds maar een klein beetje van elkaar verschillen. Als je de pagina’s tussen duim en wijsvinger laat risten, vormen de plaatjes samen een bewegend filmpje.Edison

Met nieuwe uitvindingen kwamen uitvinders steeds een stapje dichter bij de film. Van het flipboekje werd een chique variant gemaakt: een mutoscoop. De getekende plaatjes zaten daar op een rol. Door te draaien flitsten de plaatjes snel langs een kijkgat.

De mutoscoop werd weer overtroffen door de kinetoscoop van uitvinder Thomas Alva Edison. Hij maakte een grote kast waarin de plaatjes op een lange strook papier zaten. Met een zwengel en later elektrisch werd de papierstrook bewogen, waardoor de plaatjes langs een kijkgat kwamen. Het voordeel van de kinetoscoop was dat de ‘film’ langer kon duren, omdat er zoveel plaatjes op de strook papier konden. Toch duurden ook deze filmpjes niet langer dan een minuut.
Marey

In al deze machines waren de plaatjes getekend. Een Franse wetenschapper verzon in 1874 een manier om gefotografeerde plaatjes te kunnen gebruiken. De fotografie was al in 1820 uitgevonden, maar de camera’s waren nog erg groot en moeilijk te bedienen.


De Fransman Marey wilde weten hoe een vogel vliegt. Als hij maar genoeg foto’s had, bedacht hij, dan zou hij die in een wondertrommel of praxinoscoop kunnen bekijken.

Daarom bouwde hij een geweer om tot fotocamera. In plaats van kogels deed hij fotomateriaal in de cilinder. In de loop van het geweer zaten de lenzen. Zo kon hij met de snelheid van een geweer twaalf foto’s ‘schieten’.


George Eastman

Meneer Eastman verzon een doorzichtige film met een lichtgevoelig laagje, die opgerold in een camera paste. Met de gaatjes langs de randen kon de film steeds een stukje verder worden gerold om weer een nieuwe foto te maken.


Thomas Edison, die eerder ook al de gloeilamp had uitgevonden, maakte samen

met William Dickson een filmcamera. Hij stopte de film van Meneer Eastman in de filmcamera. De eerste film die met een echte camera gemaakt werd ging over een man die Fred Ott heette. Net op dat moment moest Ott niezen, en de film heet dus ook Fred Ott’s sneeze (de nies van Fred Ott).


Het publiek vond het prachtig echte mensen op film zien te bewegen. Edison en Dickson maakten daarom nog veel meer filmpjes. Daarvoor bouwden ze in 1893 een houten studio, de allereerste filmstudio ter wereld. Het hele gebouw stond op een draaischijf, zodat het met het licht mee kon draaien.

Wat kost dat nu?een film maken?
Informatie over het maken van een film:
Voor het maken van een film is heel veel nodig, je hebt acteurs nodig, maar ook een plaats om te filmen, kleding, make-up…. Allemaal dingen waaraan je moet denken en nog belangrijker die betaald moeten worden.
Het maken van een film kost veel tijd maar ook veel geld. Hieronder zie je een aantal prijzen te zien:


Wat heb je nodig?

Wat kost het in euro’s


Acteur :

Bekend


Onbekend

1500 euro per dag

750 euro per dag


Figurant


25 euro per uur

Camera

1000 per camera


Camera man/vrouw

10 euro per uur


Set

475 euro per dag


Script

285 euro


Kleding

Ongeveer 25 euro per acteur


Visagist

155 euro per dag


Geluid (materialen)


1250 euro per dag

Geluidsman/vrouw

15 euro per uur


Regisseur

68 euro per uur


Filmrol

75 euro

TIPS:

 • Een dag werken is ongeveer negen uur

Kleding is niet altijd even duur soms moet je dingen kopen, sommige dingen heb je al. Per acteur wordt ongeveer 25 euro gerekend.

Moeilijke woordenlijstCameraman: degene die de camera bedient en de film opneemt
Regisseur: de leider van de filmopname, deze regelt alles, zegt wat de spelers

camera mensen, geluid mensen moeten doen, welke make-up ze op moeten, welke kleding ze moeten dragen enz……..


Acteur: een toneel- / film speler
Figurant: iemand die een kleine, minder belangrijke rol heeft in een

film of toneelstuk.


Producent: degene die zakelijk en technisch de leiding heeft bij

het maken van een film


Geluidsman: degene die het geluid regelt bij het maken van een film
Camera: Hiermee neem je de film op (film toestel)
Visagist: deze doet make-up en haar bij de acteurs en figuranten
Achter de schermen”: wat er allemaal gebeurt tijdens het maken van een film,

Maar wat niet opgenomen word.


Decor: de achtergrond, spullen die gebruikt worden voor het maken van een film,

De plaats waar het gefilmd word enz….


Scène: een stuk van de film, een gebeurtenis is meestal een scène, daarna komt de volgende

scène.
De set: de plaats waar gefilmd word


Edison: Dit is degene die de film heeft uitgevonden
Script: het boekje waarin de tekst staat die de acteurs moeten weten, het hele verhaal staat in het script
Atributen: spullen die gebruikt worden door de acteurs bijv. bos bloemen, ketting, glas drinken etc.

Het script…

De zomer van Miami. Overal op straat lopen toeristen. Op zoek naar het perfecte souvenir voor de thuisblijvers. Koen ontloopt de drukte liever. Hij kan daar niet zo goed tegen.

Hij gaat in deze tijd van het jaar vaak naar het park. Daar kun je al die drukte goed ontvluchten.

Toch zal hij vandaag naar de stad moeten. Zijn moeder is vandaag jarig en Koen heeft nog steeds geen cadeau voor haar gekocht. Hij besluit een mooie bos bloemen te kopen, daar is zijn moeder vast blij mee.

Koen wil snel terug zijn zodat hij zijn moeder kan helpen voordat al het bezoek arriveert.

Als hij bij de bloemenwinkel de bos bloemen heeft afgerekend draait hij zich met een ruk om en botst tegen het meisje die achter hem staat. Het meisje had een stapel papieren vast. De papieren van de vrouw vliegen in het rond en vallen op de grond.

“Sorry!” is het enige dat Koen op dat moment uit kan brengen. Samen rapen ze de papieren op. Als ze opstaan ziet Koen hoe mooi het meisje is. Hij biedt zijn excuses aan en vraagt hoe hij het goed kan maken.

Het meisje antwoord dat haar naam Isabella is en ze nu vast te laat op haar werk komt. Hij zou haar een lift kunnen aanbieden. Dat doet Koen dan ook. Isabella springt achter op de fiets van Koen en samen rijden ze de drukke stad uit. Richting het werk van Isabella.

Onderweg praten ze over koetjes en kalfjes. Het werk van Isabella, het werk van Koen, maar ook hun hobby’s.
Koen ligt in bed en kan alleen nog maar aan Isabella denken. Wat een mooie meid is het toch? Ik wil haar weer zien! Maar hoe regel ik dat? Morgenvroeg ga ik naar haar werk en verras haar met een mooie bos bloemen, daardoor hebben we elkaar immers leren kennen.
Wanneer Koen bij het werk van Isabella aankomt ziet hij dat Isabella in een busje wordt geduwd. Hij wil nog roepen, maar het busje rijdt met piepende banden weg.

Wat moet hij nu doen? Hij wil het meisje van zijn dromen niet kwijt raken!

Met volle vaart fietst hij achter het busje aan. Maar helaas, de bus gaat te snel. Vlug probeert hij het nummerbord in zich op te nemen.

Snel fietst Koen naar huis, daar zoekt hij op zijn computer uit waar de bus vandaan komt. Hij stuit op een garage net buiten de stad, die vorig jaar failliet is gegaan. Het gebouw staat er nog wel. Misschien is Isabella daar wel heen gebracht!


Hij pakt zijn fiets en gaat op weg……………………………………………………………………………………..

Voorbeelden van posters…
Voorbeelden van een storyboard…
Opdracht geschiedenis

Verwerkingsblad

Het begin van de film”


Rijke mensen keken vroeger naar een toverlantaarn. De armen moesten wachten tot het kermis was. Dan kwam de man met de toverlantaarn. Hij liet mooie plaatjes zien en vertelde spannende verhalen.

Maar de mensen wilden meer. Ze wilden bewegende beelden zien. Uitvinders deden hard hun best om een machine met bewegend beeld

te maken.


1. Kun je een aantal van deze uitvindingen noemen? Wat kun je erover vertellen? In het kort!

…………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. Meneer Edison was een belangrijke uitvinder in de filmgeschiedenis. Wat was zijn

volledige naam?

…………………………………………………………………………………………………………………………….…………………


Wat is precies zijn uivinding?
…………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3. Vul de goede woorden in.
De Fransman Marey bedacht een slimme manier om snel foto’s te ‘schieten’. Hij bouwde ……………………….om tot fototoestel. Dit deed hij door ……………………… te vervangen door fotomateriaal.
Na deze uitvinding bedacht ………………... ………………….. een doorzichtige filmrol. Deze paste in een echte ……………………... .
Thomas Edison ging samenwerken met ……………………… ………………….. .

Samen maakten zij de eerste film met een ………………… .


De film heette …………………………………………………………………………….. .

En ging over:


……………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………….


Zelf maken!!!


In de ‘ontdekbak’ zitten verschillende materialen die in de tekst behandeld worden. Bekijk de voorwerpen en materialen goed. We gaan ze onderzoeken.


Wat kun je vertellen over de voorwerpen en materialen? Wist je er al iets vanaf? Heb je het al eerder gezien? Wat kun je ermee doen?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Kijk nog eens goed naar de wonderschijf en het flipboekje. Welke van de twee vindt je het leukst?
…………………………………………………..
Je mag één van deze ‘films’ zelf gaan maken. Kijk goed op het opdracht blad welke materialen je nodig hebt. Bedenk een leuk onderwerp voor je film.

Succes!


Opdracht rekenen

Hoeveel kost het om een film te maken?


Hoeveel kost het nu om een film te maken. Hiermee mogen jullie ons een handje helpen, want wij weten het niet precies. Stel nu dat ik een film ga maken, wat heb ik dan allemaal nodig? En hoeveel kost dat allemaal?

Jullie krijgen van ons een verhaal dat verfilmt gaat worden, wij willen weten hoeveel geld we ervoor nodig hebben om deze film te verfilmen.

Wij geven jullie een aantal tips, op tafel liggen boekjes waar informatie in staat die mogen jullie ook gebruiken. Hopelijk komen jullie er achter hoeveel het kost om een film te maken.
Hoe begin je nu;

Je gaat kijken naar het script, wat heb ik allemaal nodig, hoeveel mensen spelen er mee, hoeveel figuranten zijn er….Met deze vragen ga je noteren wat je nodig hebt, hoeveel je nodig hebt en wat het kost. Uiteindelijk krijg je een totaal bedrag door alles bij elkaar op te tellen. Dit is het totaal plaatje van de kosten van het maken van een film.
Een aantal tips:

 • kijk hoeveel rollen er zijn

 • Heb je figuranten nodig

 • Waar speelt het zich af

 • Er zijn altijd meer dan een camera mannen

 • Kleding en make-up voor de acteurs


Tips die horen bij het script:

 • denk aan het decor en de set (huren van de set)

 • denk aan de spullen die ze nodig hebben (deze kosten ook geld)

 • kleding en make-up moet ook betaald worden

 • welke mensen werken “achter de schermen” (geluid, licht, camera, regiseur etc. )

 • het script moet ook gekocht wordenKijk in het informatie boekje: hier vind je prijzen van bepaalde dingen en andere dingen die van pas kunnen komen.

 • De kosten van een film:
Wat heb ik nodig ?


Hoeveel heb ik er nodig?

Kosten per 1

Totaal

ActeurCamera
TOTAAL :

KLAAR OPDRACHT

Gebruik ook hier je informatie boekje over `hoe maak je een film` voor.

Rekenverhalen:


1, Marion is een reggiseur en gaat een film maken. Voor deze film heeft ze vier onbekende acteurs nodig, een bekende acteur, vijf figuranten. Hoeveel moet zij betalen voor alle acteurs en figuranten samen~

,


2, Kees werkt voor een film bedrijf. Hij monteert films, hij zet de film in elkaar. Hiervoor heeft hij het volgende nodig: een filmrol, apparatuur (deze kost 597 euro). Hij werkt hier 12 uur aan en hij krijgt 8,50 per uur betaald. Wat kost het om bij Kees je film te laten monteren.

,
3, Harry Potter is een bekende acteur. Hij is gevraagd voor een nieuwe film van Harry Potter. Hij moet hiervoor 250 dagen werken. Hoeveel verdient hij voor het maken van deze film?
4. Anke loopt over straat. Ze wordt aangehouden door een meneer.

Deze vraagt of Anke mee wilt spelen in de serie Goede Tijden,

Slechte Tijden. Ze wilt dit wel, ze moet dan voor tien uur figurant spelen. Hoeveel verdient ze hier dan mee?


5. Frans heeft de opleiding film en techniek gedaan. Hij heeft zijn diploma gehaald. Ze hebben hem gevraagd om een film te komen filmen. Hij werkt in totaal 3 weken hieraan, per week werkt hij vijf dagen. Hoeveel geld verdient hij dan? (een dag is 9 uur)
6. Carolien is visagist. Ze werkt voor John de Mol. Ze helpt bij het mooi maken en aankleden van de acteurs. Ze is hier vier dagen in de week mee bezig. Ze doet dit vier weken lang, daarna gaat ze op vakantie. Hoeveel geld heeft Carolien verdient, hoeveel geld kan ze mee nemen op vakantie?

Opdracht script afschrijven

De zomer van Miami. Overal op straat lopen toeristen. Op zoek naar het perfecte souvenir voor de thuisblijvers. Koen ontloopt de drukte liever. Hij kan daar niet zo goed tegen.

Hij gaat in deze tijd van het jaar vaak naar het park. Daar kun je al die drukte goed ontvluchten.

Toch zal hij vandaag naar de stad moeten. Zijn moeder is vandaag jarig en Koen heeft nog steeds geen cadeau voor haar gekocht. Hij besluit een mooie bos bloemen te kopen, daar is zijn moeder vast blij mee.

Koen wil snel terug zijn zodat hij zijn moeder kan helpen voordat al het bezoek arriveert.

Als hij bij de bloemenwinkel de bos bloemen heeft afgerekend draait hij zich met een ruk om en botst tegen het meisje die achter hem staat. Het meisje had een stapel papieren vast. De papieren van de vrouw vliegen in het rond en vallen op de grond.

“Sorry!” is het enige dat Koen op dat moment uit kan brengen. Samen rapen ze de papieren op. Als ze opstaan ziet Koen hoe mooi het meisje is. Hij biedt zijn excuses aan en vraagt hoe hij het goed kan maken.

Het meisje antwoord dat haar naam Isabella is en ze nu vast te laat op haar werk komt. Hij zou haar een lift kunnen aanbieden. Dat doet Koen dan ook. Isabella springt achter op de fiets van Koen en samen rijden ze de drukke stad uit. Richting het werk van Isabella.

Onderweg praten ze over koetjes en kalfjes. Het werk van Isabella, het werk van Koen, maar ook hun hobby’s.
Koen ligt in bed en kan alleen nog maar aan Isabella denken. Wat een mooie meid is het toch? Ik wil haar weer zien! Maar hoe regel ik dat? Morgenvroeg ga ik naar haar werk en verras haar met een mooie bos bloemen, daardoor hebben we elkaar immers leren kennen.
Wanneer Koen bij het werk van Isabella aankomt ziet hij dat Isabella in een busje wordt geduwd. Hij wil nog roepen, maar het busje rijdt met piepende banden weg.

Wat moet hij nu doen? Hij wil het meisje van zijn dromen niet kwijt raken!

Met volle vaart fietst hij achter het busje aan. Maar helaas, de bus gaat te snel. Vlug probeert hij het nummerbord in zich op te nemen.

Snel fietst Koen naar huis, daar zoekt hij op zijn computer uit waar de bus vandaan komt. Hij stuit op een garage net buiten de stad, die vorig jaar failliet is gegaan. Het gebouw staat er nog wel. Misschien is Isabella daar wel heen gebracht!


Hij pakt zijn fiets en gaat op weg…..

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə