In one of this artist’s works, knights on horseback look down at pleading residents of the titular burning city. In one painting by this artist of




Yüklə 105.99 Kb.
tarix25.04.2016
ölçüsü105.99 Kb.
PACE NSC 2011

Edited by Mike Bentley, Matt Bollinger, Rob Carson, Kyle Haddad-Fonda, Hannah Kirsch, Trygve Meade, Bernadette Spencer, Guy Tabachnick, and Andy Watkins


Packet 8
Tossups
1. In one of this artist’s works, knights on horseback look down at pleading residents of the titular burning city. In one painting by this artist of The Entry of the Crusaders into Constantinople, a woman with outspread arms and open palms leans on the titular object in Greece on the Ruins of (*) Missolonghi. In another work by this artist, Turkish troops carry off women. In one of his paintings, a nude woman lies on a massive red bed as the titular tyrant’s slaves kill the rest of the horses and harem. In another, a man wearing a top hat and a young boy raising a pistol stand next to the titular bare-breasted woman during the July Revolution. For 10 points, name this French artist of The Massacre at Chios, The Death of Sardanapalus, and Liberty Leading the People.

ANSWER: Ferdinand Victor Eugène Delacroix

2. This work defines liberty as “absence of external impediments” but later claims liberty depends on “the silence of the laws.” Its introduction originated the metaphor of a “body politic.” This work claims all men are naturally equal since differences in natural talent let any man kill another, and claims that a (*) commonwealth is the only solution to war of all against all. For 10 points, name this work, which claims life is “solitary, poor, nasty, brutish, and short” without absolute sovereignty, written by Thomas Hobbes.

ANSWER: Leviathan: Or, the Matter, Forme, and Power of a Commonwealth Ecclesiasticall and Civil




3. The hilum of this organ is delineated from the insertion of the fold of the broad ligament from which this organ is suspended by the Farre line. Condensed stromal tissue forms a layer of connective tissue interspersed with fusiform cells that covers this organ; that layer is called the tunica albuginea. Other specialized tissues in this organ include granulosa cells, which eventually become (*) luteal cells thanks to the effects of FSH. A spike in LH leads a follicle in this organ to rupture, allowing a mature egg to exit this organ and enter the fallopian tube. For 10 points, name these paired organs of the female reproductive system that produce ova.

ANSWER: ovaries



4. The protagonist of this novel makes several awkward attempts to get the adult Reginald Cardinal alone to explain the birds and the bees to him. In this novel, the kindly Dr. Carlisle helps the narrator with car trouble in the same town in which Harry Smith speaks about the dignity of the common man. At a conference in this novel, the French Dupont and the rest of the assembly reject the scheming American Lewis. The narrator of this novel struggles to learn to banter like (*) Mr. Faraday. By the end of this novel, the elderly narrator accepts that he has long been in love with Miss Kenton and that he worked for a Nazi sympathizer, Lord Darlington. For 10 points, name this Ishiguro novel about the butler Stevens.

ANSWER: The Remains of the Day


5. Romanian immigrants were forced from this region’s capital in June 2009 by a mob giving Nazi salutes, while in May 2010 separatists almost murdered a retired soldier in this region’s city of Armagh. This region’s assembly meets in Stormont Castle and is currently led by the Democratic Unionist Party, founded by Ian Paisley, although Paisley’s successor, Peter Robinson, lost his job as First Minister of this region in a 2010 election. An urban renewal plan targeted for April 2012 in its capital will redevelop old shipyards along the River (*) Lagan into a new “Titanic Quarter,” named after the ship built in that city. Londonderry is among the six counties of Ulster that comprise, for 10 points, what political unit of the United Kingdom home to Belfast?

ANSWER: Northern Ireland [prompt on Ulster before “assembly” is read; do not prompt on “Ireland”]




6. A lover refers to this figure “guiding” him, and Israfil bringing him light, in the Ba’hai text The Seven Valleys, and he begins a war among “biters,” fornicators, and children of the Watchers in the apocryphal Book of Enoch. This figure provided a winged mule-like creature, the buraq, for the Night Journey. He appeared in Jabal-al-Nour, a mountain containing the Hira cave, to narrate (*) ayats and met with Zachariah before that man’s wife bore John the Baptist. For 10 points, name this figure who revealed the Qur’an to Muhammad, an Archangel who also spoke to Mary.

ANSWER: Gabriel [or Jibril]




7. A dwarf elliptical galaxy in this constellation is the second-nearest to the Milky Way. An H II region in this constellation consists of both an open cluster, an emission nebula, a reflection nebula, and a dark nebula; that region is the Trifid Nebula, which along with NGC 6559 and the (*) Lagoon Nebula makes this constellation's namesake “triplet.” One feature in this constellation is a radio source at the center of the galaxy, possibly a supermassive black hole; that feature is near its border with Scorpius. For 10 points, name this constellation representing an archer.

ANSWER: Sagittarius



8. One policy this man supported was brought to the forefront by the election of Daniel O’Connell in Clare. This politician ended up fighting a duel with Lord Winchilsea because of this man’s support for Catholic emancipation in Ireland; he had earlier threatened to resign if that policy was not supported by George IV. This man organized a force to suppress the Kennington Common meeting of the Chartists, and was the successor of Viscount Goderich. In an earlier career, this man was dubbed the “Sepoy General” for his early involvement at the Battle of Seringapatam in the (*) Mysore Wars. He’s most famous for combining forces with General Blucher to win a victory that ended the Hundred Days. Also known as the “Iron Duke,” for 10 points, name this British prime minister, the victor at Waterloo.
ANSWER: Arthur
Wellesley, 1st Duke of Wellington, Marquess Douro, Marquess of Wellington, Earl of Wellington, Viscount Wellington of Talavera and of Wellington, Baron Douro [accept either underlined answer]




9. One character in this play breaks a dish after being called “My little pickle!” and embraced by a large manservant. In the last act, one character ecstatically repays the money he owes after some Englishmen find white clay on his land. Another character in this play is haunted by the drowning of her son, Grisha, and receives daily telegrams from her sick lover in Paris. At the end of this play, an elderly footman named (*) Firs is left alone in a locked house. This play’s subplots include the affair between Anya and the “perpetual student,” Peter Trofimov. At an auction in Act III, the wealthy merchant Lopakhin buys Madame Ranevskaya’s title estate. For 10 points, name this Chekhov play.

ANSWER: The Cherry Orchard




10. In Wichita and Abkhaz, these entities have only one distinctive feature distinguishing them, leading to “vertical” examples of their namesake “systems.” They are the subject of the tense-lax dichotomy in some languages, and their diachronic assimilation to become similar or equal is their namesake (*) “harmony.” The phenomenon of “Canadian raising” changes their height, and they can be front, back, or rounded. For 10 points, name these sounds that in Germanic languages underwent umlaut and in English underwent a historical great shift, which require an open vocal tract to produce.

ANSWER: vowels




11.This composer wrote a capriccio in G major called Acht Sauschneider müssen sein. This composer’s twenty-fifth piano trio had a third movement in the Hungarian style, leading to its nickname, the “Gypsy Rondo.” One of his last symphonies uses a theme from one of his concerti for lira organizzata punctuated by percussion outbursts, while another opens with a drum roll. One work by this composer has an andante second movement with consistent (*) staccato bassoons and plucked strings. He wrote a symphony in which players leave the stage after their parts end, and one named for a sforzando early in its second movement. For 10 points, name this composer of over 100 symphonies, including the “Clock,” “Surprise,” and “Farewell” symphonies.

ANSWER: Franz Joseph Haydn



12. The man who came to power just after this event's end promulgated the unpopular Two Whatevers Policy, which implicitly condoned sending a political leader to work in a tractor factory as penance for forcing his son out of a window. Many educated urban youths were forced to go “up to the mountains, down to the villages” during this period in the “Coutnryside Movement.” Just before this event's beginning, a February Outline was issued by the Five Man Group as a response to an accusation that a real-life house arrest was the basis of the allegedly unpatriotic drama Hai Rui Dismissed From Office. At its beginning (*) Liu Shaoqi was replaced with a man who popularized the Little Red Book. Famous for Big Character posters and Red Guards, for 10 points, name this decade-long period of upheaval at the end of Mao’s tenure.
ANSWER: the Great Proletarian
Cultural Revolution


13. One of this man's works expresses doubt that The Iliad's current form was ever popular and is filled with excerpts from authors like Longfellow and Shelley; that work cites aesthetic appeal as the primary aim of the title works, which should be under 100 lines. Another of his works notes that Godwin's Caleb Williams was written backwards and extols the literary effect of killing a beautiful woman. This author of “The Poetic Principle” claimed in “The (*) Philosophy of Composition” that his most famous title figure “learned a single word by rote” before landing “on a pallid bust of Pallas.” For 10 points, name this author of many short poems, including “The Raven.”
ANSWER: Edgar Allan
Poe

14. One genus of organisms in this family commonly used in experiments is Dugesia. These organisms, which belong to the subgroup Turbellaria, lack an epidermic cuticle and possess cilia and microvilli used for motion. These acoelomate organisms use (*) ocelli and auricles to sense light and sound. They can regenerate large parts of their bodies, including the head, and some of them were ground up and fed to others in a series of biological memory experiences performed by McConnell and Thompson. For 10 points, name this family in the phylum Platyhelmenthes that includes non-parasitic flatworms.

ANSWER: Planarians [or Planariidae; prompt on flatworms]


15. This artist carved a schiacciato relief of a saint slaying a dragon into the pedestal of a niche containing a sculpture of that saint. He used perspective to show rows of arches in a relief sfor the Baptistery Font in Siena depicting the Feast of Herod. The aforementioned sculpture of St. George was one of two that this man made for (*) Orsanmichele, the other being of St. Mark. One of his sculptures features a hoof standing on an orb and a man with a baton in his right hand; that seated man is Erasmo da Narni. Another of his statues depicts a youthful Old Testament figure in contrapposto wearing only a cap standing on a severed head and holding a sword. For 10 points, name this sculptor whose bronze works include a juvenile David and the equestrian Gattamelata.

ANSWER: Donatello [or Donato di Niccol·di Betto Bardi]


16. The political cartoon “Something’s Happened to the Yardstick” depicts Harcourt Morgan and a man nicknamed “Mr. [This Organization]” forcing out Arthur Morgan as its chairman. Ronald Reagan called it “sacred as motherhood” in his “A Time For Choosing” speech; that speech supported Barry Goldwater, who once quipped that he would sell this organization “for a dollar.” Opposition to this organization was led by Wendell Willkie, CEO of Commonwealth and (*) Southern Corporation, though Ashwander v. [this organization] held that its use of the Wilson Dam was constitutional. For 10 points, name this government entity founded in 1933 to provide electricity to residents in its namesake area, which is currently the nation’s largest public power company.
ANSWER:
Tennessee Valley Authority [or TVA]


17. The protagonist of this novel meets a blind masseuse who tells the time by touching the hands of her lidless watch. The protagonist of this novel feels the Milky Way flowing “down inside him with a roar” in its final sentence. Earlier, the protagonist of this novel contemplates an eye reflected in the window of the train in which he is travelling. That eye belongs to (*) Yoko, who is killed in a fire in a cocoon warehouse. The protagonist of this novel has never seen a live ballet, despite claiming to be an expert in ballet. The relationship between Shimamura and the geisha Komako in the title region forms the basis for, for 10 points, what novel by Yasunari Kawabata?
ANSWER:
Snow Country [or Yukiguni]


18. This phenomenon arises only in materials with a very strong characteristic exchange interaction. This property is demonstrated to be a purely quantum mechanical effect by the Bohr-van Leeuwen theorem, and it is possessed by definition by Heusler alloys. Early work on this property was performed by Aleksandr (*) Stoletov. Materials with this property always contain aligned regions called Weiss domains. For 10 points, name this phenomenon present at room temperature in nickel and cobalt, named for its most prominent possessor, iron, a form of magnetism.

ANSWER: ferromagnetism


19. Two kings of this city tied their wicked aunt, Dirce, to the horns of a bull by her hair to rescue their mother Antiope. A musician built the lower part of this city by using his lyre to coax the stones into place. This city was ruled jointly by Zethus and that musician, Amphion. The founder of this city killed a dragon sacred to Ares and (*) sowed its teeth in the ground. All this city’s inhabitants were turned to stone after its queen, a daughter of Tantalus, insulted Leto and brought down the wrath of Apollo and Artemis. This home of Niobe was founded on the location where a special cow lay down to rest. For 10 points, name this Boetian city founded by Cadmus.

ANSWER: Thebes





20. This council decreed that Sabinian should remain Bishop of Perrha while further investigation was made into Athanasius’ theft of some silver pillars. Julian of Cos transcribed the doings of this council, which was presided over by Paschasinus. This council promulgated 28 canons, the last of which put the Bishop of Constantinople a step below the Bishop of Rome; however, that decision was later rejected. Concluding by exiling (*) Dioscurus, this council approved a letter written to Bishop Flavian, the “Epistola Dogmatica.” Emperor Marcian and Pope Leo I called this council to reverse the decisions of the “Robber Synod.” This council gave Mary the title of “Theotokos” and declared Monophysitism a heresy. For 10 points, name this fourth ecumenical council, convened in Asia Minor in 451.
ANSWER: Council of
Chalcedon [accept Fourth Ecumenical Council before mention]




21. An assembly of this name produced the Directory of Worship to replace the Book of Common Prayer in addition to a namesake Confessions and Catechisms. Amendments to the Provisions of Oxford were declared in the 1259 provisions of this place by Henry III. Legislative equality was granted to Australia and New Zealand in a 1931 statute of this name. A monastery of this name houses King Edward’s Chair and the Stone of Scone and was the original (*) burial site of Oliver Cromwell. That monestary is also the resting site of people like Jane Austen and Alfred Lord Tennyson in its Poets’ Corner. For 10 points, give this common name for an abbey where British monarchs are crowned.
ANSWER:
Westminster


22. At the end of this play, the narrator proclaims “I didn’t go to the moon, I went much further – for time is the longest distance between two places.” The words “Ou sont les neiges d’antan” appear onstage during its first act, in which the narrator describes himself as the opposite of a stage magician. The central character of this play ditches classes at the Rubicam (*) Business School to explore the city and later ends the play by blowing out several candles. That character’s crush kisses her before remembering that he has a fiancée at home and after he accidentally breaks the horn of a unicorn from the title collection. For 10 points, identify this play in which the “gentleman caller” Jim visits the handicapped Laura Wingfield, written by Tennessee Williams.

ANSWER: The Glass Menagerie




23. One type of this illness characterized by arrhythmias and brachycardia is named for Emery and Dreifuss. The presence of Gowers’ sign and elevated creatine kinase are used to diagnose various types of this disease, which has X-linked varieties named for Becker and Duchenne. Fibrosis and excess adipose tissue gradually replace normal (*) myofibers in this degenerative disease. Progressive scoliosis is a common sign of this disease, which leads to deformation of the legs and pelvis, loss of the ability to balance, and eventual respiratory distress and death. For 10 points, name this disease characterize by wasting of the skeletal muscle.
ANSWER: muscular dystrophy

PACE NSC 2011

Edited by Mike Bentley, Matt Bollinger, Rob Carson, Kyle Haddad-Fonda, Hannah Kirsch, Trygve Meade, Bernadette Spencer, Guy Tabachnick, and Andy Watkins
Packet 8
Bonuses
1. Name these operas by Giuseppe Verdi, for 10 points each.

[10] This opera’s triumphal scene calls for a pack of elephants onstage. At its end, the title character, who is the daughter of Amonasro and slave of Amneris, is buried alive with her lover.

ANSWER: Aïda

[10] In this opera, the title jester adores his daughter Gilda and hires an assassin to kill the Duke of Mantua, who sings one of the most famous of all arias, La donna è mobile.

ANSWER: Rigoletto

[10] This Verdi opera sees Leonora attempt to elope with her lover Don Alvaro. Leonora’s father is killed in the struggle, and Leonora and her brother Carlo end up dead as well. Only the overture of this work is performed frequently today.

ANSWER: La Forza del Destino [or The Force of Destiny]


2. Name some things about Gustave Flaubert for 10 points each.
[10] The title character of this novel gets into financial trouble due to her affairs with men
such as Rodolphe Boulanger and Léon Dupuis.
ANSWER:
Madame Bovary
[10] This last novel by Flaubert is about Frédéric Moreau, who has a capricious love for
Marie Arnoux.
ANSWER:
Sentimental Education [or L Éducation sentimentale]
[10] This contemporary British author wrote about Geoffrey Brathwaite’s search for a stuffed animal in
Flaubert’s Parrot. He also wrote Arthur and George and England, England.
ANSWER: Julian Barnes


3. Answer the following questions about second-wave feminism in the United States for 10 points each.

[10] This section of the Education Amendments of 1972 requires gender equity for men and women in every educational program that receives federal funding.



ANSWER: Title IX of the Education Amendments of 1972 [prompt on any part of Patsy T. Mink Equal Opportunity in Education Act]

[10] During the 1970s, states began to pass “no-fault” laws governing this practice, which eliminated the need to prove blame.



ANSWER: divorce

[10] This woman traced the early history of second-wave feminism in her New York Magazine article “After Black Power, Women's Liberation” and would go on to found Ms. Magazine.

ANSWER: Gloria Marie Steinem

4. Identify these South American cities—none of which is its nation’s capital—for 10 points each.

[10] This city known for Ipanima and Guanabara Bay is trying to move residents out of favelas such as Vila Autodromo to beautify the city before it hosts the 2016 Summer Olympics.

ANSWER: Rio de Janeiro

[10] This second most populous city in Colombia was known as the murder capital of the world when it was basically controlled by the cartel of Pablo Escobar. One plan to revitalize its poorer areas has involved the building of a giant gondola to connect slums with the center of the city.

ANSWER: Medillín

[10] Bolivian President Evo Morales had to cancel a rally in this most populous city in Bolivia in February 2011 because of widespread food riots among this city’s urban poor.

ANSWER: Santa Cruz de la Sierra




5.This artist and Masolino painted the chapel of Santa Maria del Carmine with a series of frescoes depicting the life of a saint. For 10 points each:

[10] Name this artist whose other works for that chapel include an Expulsion of Adam and Eve, in which the latter covers herself much like a Venus Pudica.

ANSWER: Masaccio [or Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai]

[10] The aforementioned Brancacci Chapel houses this fresco in which Peter extracts the title object from the mouth of a fish on the left, then hands it over on the right.



ANSWER: The Tribute Money

[10] This other Masaccio painting depicts God behind Jesus on the cross. It has a trompe l’oeil barrel vault and has painted columns and a tomb below the main scene.

ANSWER: The Holy Trinity, with the Virgin and Saint John and Donors [or Santa Trinità]


6.Answer the following about Greek philosophy and its derivatives for 10 points each.

[10] This student of Antisthenes and Cynic philosopher once plucked the feathers from a chicken to make it fit Plato's definition of a human being.



ANSWER: Diogenes of Sinope

[10] This philosophy sought the tranquility of the soul and valued prudence and logic, which its namesake founder called kanonikon, as methods of attaining it.

ANSWER: Epicureanism [accept word forms]

[10] Along with Pyrrho, this Greek philosopher was the foremost advocate of Skepticism. He wrote a variety of books “Against the Professors” and used the argument of regress.



ANSWER: Sextus Empiricus



7. He penned the lyrics to certain Jewish songs that came to be known as his “Hebrew Melodies.” For 10 points each:
[10] Identify this author who attacked Coleridge and Wordsworth in
English Bards and Scotch Reviewers and also penned “The Prisoner of Chillon.” He is better known for “She Walks in Beauty.”
ANSWER: George Gordon
Byron [or Lord Byron]
[10] This unfinished Byron poem, which begins “Bob Southey! You’re a poet.” details the adventures of the title womanizer, who is enamored of Princess Haidee, fights for Catherine the Great, and becomes a slave in a Sultan’s Harem.
ANSWER:
Don Juan (“JOO-un,” though it's fine if the player gives the “incorrect” pronunciation)
[10] The title character of this poem “came down like the wolf on the fold” and describes an Assyrian king who decides to retreat from his advance against Jerusalem when his soldiers are turned to corpses by the wrath of God.
ANSWER: “The
Destruction of Sennacherib

8. This country shares its name with an empire founded by Sundiata. For 10 points each:

[10] Identify this modern-day country home to Timbuktu. It has a capital at Bamako.



ANSWER: Republic of Mali

[10] Sundiata successfully seized this city in 1240. Until that time, it had served as the capital of the Ghana Empire.



ANSWER: Kumbi Saleh [or Koumbi Saleh]

[10] Kibiro, Taghaza and Taoudenni were important sources of this product in Western Africa. Along with copper and gold, it was a chief trade good of the Mali Empire.



ANSWER: rock salt


9. FGF and BMPs are among the growth factors that promote the differentiation of these cells. For 10 points each:

[10] Name these cells that form bone by producing and then mineralizing a collagen matrix.



ANSWER: osteoblasts

[10] This is the term for the ends of a long bone. Growth occurs at their namesake plates as osteoblasts ossify cartilage.



ANSWER: epiphysis [or epiphyses]

[10] Osteoblasts, along with several other cell types, are contained in the stroma of this central core of the bone. Blood cells are formed in its ?ed·type.



ANSWER: bone marrow

10. The subject of this episode opens her mouth to reveal that she has clear patches of white infection along the sides of her mouth and in her throat. For 10 points each:

[10] Name this dream, which occurs at a party at which the author of the dream is a guest. In it, Dr. M administered the title substance, which perhaps represents jealousy over another man’s sexual conquest.

ANSWER: Irma’s Injection

[10] Irma’s Injection, along with the episode of the Rat Man, is chronicled and analyzed in this magnum opus of Sigmund Freud.

ANSWER: The Interpretation of Dreams [or Die Traumdeutung]

[10] Freud's essay “The Uncanny,” in which he describes the feeling of dread experienced by people whose eyes are threatened, draws from examples from this author, whose “Tales” include one about the Sandman.

ANSWER: Ernst Theodor Amadeus Hoffman




11. This novel’s title object greatly upset the young Newt Hoenikker, who could not see it. For 10 points each:

[10] Name this novel in which San Lorenzo’s dictator Papa Monzano inadvertently brings about the end of the world after committing suicide with ice-nine.

ANSWER: Cat’s Cradle

[10] This author of Cat’s Cradle set his recurring fictional novelist Kilgore Trout free in Breakfast of Champions and also wrote of Billy Pilgrim becoming “unstuck in time.”

ANSWER: Kurt Vonnegut, Junior

[10] This character appears in both Breakfast of Champions and Slaughterhouse Five, in which he recommends Kilgore Trout’s books to Billy. He also becomes a philanthropist in a novel whose title begins “God bless you.”

ANSWER: Mr. Eliot Rosewater [accept either name]


12. The army of the losing nation in the first of these conflicts was able to make a stand at Chataldzha and save its capital. For 10 points each:
[10] Identify this series of conflicts, the second of which began over border disputes in Macedonia.
ANSWER:
Balkan Wars
[10] This country, a member of the Balkan League, was led by Skanderbeg in its fight against the Ottoman Empire. It has a capital at Tirana.
ANSWER: Republic of
Albania [or Republika e Shqipërisë]
[10] Albania was ruled by this communist and head of the Democratic Front from 1945 to 1985.
ANSWER: Enver Halil
Hoxha

13. DLVO theory is one model of the double layers important to these mixtures' stability. For 10 points each:

[10] Name this type of mixture in which one phase is suspended in the form of small particles in a second phase. Milk and paint are examples.

ANSWER: colloid

[10] The scattering of light by particles in a colloid is given this name.



ANSWER: Tyndall effect

[10] At low zeta potentials, the particles in colloids can accumulate into flakes and settle out of solution in this process.



ANSWER: flocculation


14. After his most famous act, this man planted a vineyard and drank heavily. For 10 points each:

[10] Name this biblical figure who God commanded to build an ark of gopher-wood.



ANSWER: Noah [or Noakh; or Noe]

[10] This eldest son of Noah is regarded as the ancestor of modern Jews as well as other peoples, including Muslims.



ANSWER: Shem

[10] Arnold Sorsby claimed that Noah was an albino based on a fragment of this apocryphal book, which is named for Noah’s great-grandfather.
ANSWER: Book of
Enoch [or Seifer Khanokh]


15. This author describes her family history to her daughter, who died in a coma, in her novel Paula. For 10 points each:

[10] Name this Chilean-American author of Of Love and Shadows and The House of the Spirits.

ANSWER: Isabel Allende

[10] In this Allende novel, the title character becomes the mistress of the guerrilla Huberto Naranjo before falling in love with Rolf Carle.



ANSWER: Eva Luna

[10] Eva Luna is conceived after her mother, Consuelo, sleeps with an Indian gardener to whom this has just happened. This happens to Kamala in the novel Siddhartha.

ANSWER: being bitten by a poisonous snake [accept equivalents]



16. Answer some questions about incidents in which Jews have been expelled from a country for 10 points each.
[10] The most famous such incident took place in Spain in 1492 through a decree named for this Muslim fort in Andalusia, one of the final holdouts to Ferdinand and Isabella.
ANSWER:
Alhambra Decree [or Al-Hamra; or Calata Alhambra; or Al-Qal’at al-Hamra]
[10] Jews were officially banned from England for some 250 years after the 1290 Edict of Expulsion issued by this monarch. He was imprisoned for some time following the Battle of Lewes but defeated his rival, Simon de Montfort, a year later at Evesham.
ANSWER:
Edward I [or Edward Longshanks; prompt on Hammer of the Scots]
[10] All Jews were expelled from France by this monarch prior to the launching of the Seventh Crusade. This son of Blanche of Castile constructed the Sainte-Chapelle to house a piece of the True Cross.
ANSWER:
Louis IX [or Saint Louis]


17. This process occurs when nearby atoms transfer kinetic energy to each other. For 10 points each:

[10] Name this process, one of the three forms of transfer of a certain property, whose flux in this process is negatively proportional to the temperature derivative.

ANSWER: heat conduction

[10] The aforementioned law is named for this French mathematician and physicist.



ANSWER: Jean Baptiste Joseph Fourier

[10] The Wiedemann-Franz law relates heat conduction in a metal to electrical conduction. It starts with the assumption that the electrons in a metal approximately form one of these entities.



ANSWER: ideal gas


18. [NOTE: Do not read the alternate answers to the first part, though of course it's fine if the player says them.]

This piece begins as the right hand repeatedly plays G-A-C-B unaccompanied. For 10 points each:

[10] Name this playful, fast piece, which was inspired by a dog chasing its own tail and which lasts a bit longer than its name suggests.

ANSWER: the Minute Waltz [or Frédéric Chopin’s Op. 64 No. 1; or Frédéric Chopin’s Waltz in D-flat major]

[10] This Polish composer wrote the Minute Waltz, in addition to some ballades, polonaises, and etudes.



ANSWER: Frédéric François Chopin [or Fryderyk Frantiszek Chopin]

[10] Chopin composed about 60 of these pieces based on a vibrant Polish dance. They frequently use triplet rhythms and church modes.



ANSWER: mazurkas

19. Answer some questions about mythography, for 10 points each.

[10] This woman wrote The Greek Way and The Roman Way and succinctly covered classical myth in her oft-read work Mythology.

ANSWER: Edith Hamilton

[10] This nineteenth-century Bostonian covered the “Age of Fable,” “Age of Chivalry,” and “Legends of Charlemagne” in his own Mythology, whose first section deals with classical and Norse myth.

ANSWER: Thomas Bulfinch

[10] This English poet and author translated and interpreted many Greek myths. He analyzed the “Battle of the Trees” and the Hanes Taliesin in The White Goddess, which dubiously claims that all poetic inspiration comes from the title moon deity.

ANSWER: Robert Graves




20. Two numbers are said to be congruent with respect to this operation of n if their difference is divisible by n. For 10 points each:

[10] Name this operation essential to the study of cyclic groups.



ANSWER: modulus [or modulo]

[10] The integers with the same residue modulo n make up the congruence classes that are the elements of Z mod n Z, which is this type of group.

ANSWER: quotient group

[10] This result states that for k pairwise coprime integers n, for any other set of integers a, there exists an integer x such that x is congruent to a modulo n for each of the a and n.

ANSWER: Chinese remainder theorem


21. Jose Napoleon Duarte served as a leader of a junta in this country and returned to power here in the 1980s. For 10 points each:
[10] Identify this country, home to a guerrilla force that has since become a political party, the FMLN.
ANSWER:
El Salvador [or Republica de El Savador]
[10] With the advent of synthetic dyes in the late nineteenth century, El Salvador transformed its agriculture industry from producing indigo to producing this product. Originally a staple of the Middle East, today there is a market for the “fair trade” variety of the beans used to make this drink.
ANSWER:
coffee beans [or coffee plant; or coffea]
[10] El Salvador’s resident religious revolutionary was Oscar Romero. In Mexico, that role is filled by this man, who issued the Grito de Dolores in 1810 compelling his followers to overthrow the Spanish government.
ANSWER: Miguel
Hidalgo y Costilla [or Miguel Gregorio Antonio Ignacio Hidalgo y Costilla y Gallaga Mandarte Villaseñor]


22. The speaker of this poem describes how she “played about the front gate, pulling
flowers” when she wore her hair in bangs. For 10 points each:
[10] Name this poem translated by Ezra Pound, whose title character laments her
separation from her husband.
ANSWER: “The River-Merchant’s Wife: A Letter” [or Chang gan xing]
[10] “The River-Merchant’s Wife” was written by this poet of the Tang Dynasty, who
also wrote “Drinking Alone by Moonlight.”
ANSWER: Li Po [or Li Bai]
[10] This other poet, who was friends with Li Po, is known as the “poet historian” and
wrote poems such as “The Song of the Wagons.”
ANSWER:
Du Fu [or Tu Fu]


23. This quantity is for some systems equal to half Planck's constant times the frequency. For 10 points each:

[10] Name this quantity, the energy that a physical system has due to the uncertainty principle, useful for describing the Casimir effect.



ANSWER: zero-point energy [or vacuum energy]

[10] This model system is typically used to introduce zero-point energy in quantum mechanics; it is a helpful approximation of vibrations in atomic bonds.



ANSWER: quantum harmonic oscillator [or QHO]

[10] Quantum systems may be modeled by this non-relativistic equation, setting the Hamiltonian of the wavefunction proportional to the wavefunction; the possible constants of proportionality are the system's possible energies.



ANSWER: Schrödinger equation



Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə