1Economische benadering van het stagebedrijf 1De historiek
Yüklə 27.68 Kb.
tarix20.04.2016
ölçüsü27.68 Kb.

1Economische benadering van het stagebedrijf

1.1De historiek

1.1.1De vroege jaren


Het bedrijf is ontstaan op de herenboerderij van de heer Lamine de Bex, fruitkweker in Zuid – Limburg en landheer van het graafschap Loon onder de naam “Etablissement du comté de Looz”. In dit familiebedrijf stelde hij een tiental personen te werk. De stichter had op zijn landgoed in Gotem (Borgloon) uitgestrekte appelboomgaarden. Met de appelen die niet bruikbaar waren voor verkoop probeerde hij andere dingen te doen, zoals appelwijn maken en later ook fruitsap. Zo lanceerde het etablissement van het graafschap Loon zich als een van de eersten in de fabricage van een vruchtensap voor de consument, door toepassing van pasteurisatie.
Een jaar later reeds zocht de eigenaar naar een passende kortere benaming voor het bedrijf. Deze naam werd “Looza”, ontleend aan de Franstalige benaming van de streek “Looz”.
Door de snelle uitbreiding was het bedrijf reeds spoedig genoodzaakt zich elders te vestigen. Een deel van een oude suikerfabriek werd opgekocht en zo kwam Looza in Hoepertingen (Borgloon) terecht, waar het vandaag nog steeds gevestigd is.

1.1.2De jaren 50: Looza wordt NV en kapitaalsvergroting door 3 families


In 1950 werd het bedrijf omgevormd tot de naamloze vennootschap ‘LOOZA N.V.’. Omdat de uitbreiding noodzakelijk was werd in 1958 het kapitaal vergroot met de inbreng van twee andere families. Vanaf dat ogenblik waren drie families de aandeelhouders. Ook begon men vanaf 1958, naast de verwerking van appelen, andere sappen te produceren zoals o.a. sinaasappelsap en vruchtenwijnen.

1.1.3De jaren 60-70: internationalisering en overname door Allied – Lyons


In 1960 begon men zich te richten op de buitenlandse markt. Dankzij de hoge kwaliteit van de dranken werd dit een groot succes. De cijfers van vandaag liegen er niet om: ongeveer 70% van de productie wordt uitgevoerd. De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Italië.
In 1961 verhuisde de maatschappelijke zetel naar Brussel. Reden hiervoor was de bekendheid van Brussel in het buitenland.
In 1964 werd de productie van wijnen stopgezet. Het aantal vruchtensappen is echter alsmaar toegenomen, zodat er vandaag reeds 18 verschillende smaken op de markt zijn. Looza groeide uit tot een synoniem voor vruchtensap.
Het familiebedrijf, dat op zoek was naar vers kapitaal, werd op 1 januari 1966 overgenomen door het Engelse familiebedrijf “ Showerings”, dat op zijn beurt in handen kwam van het nog grotere “Allied – Lyons”. Van 1966 tot 1987 oefenden zij de controle uit.

1.1.4De jaren 80: overname door Amerikaanse ABA Holding, Expansie, Fruvita


Op 29 maart 1983 werd de maatschappelijke zetel om economische redenen terug overgebracht naar Hoepertingen. Er bestond immers een dubbele administratie, een in Brussel en een in Hoepertingen.
Maar in 1987 was Allied – Lyons niet langer geïnteresseerd in fruitsappen… . er brak een heuse overnamestrijd uit met kandidaat-kopers als Stella Artois, Amerikaanse investeerders waaronder Tish – familie en ABA Holding. Deze laatste holding, opgericht in 1984, onder leiding van de Heer Abbas Bayat, won de strijd. ABA Holding was een privé – firma waarvan de aandeelhouders belangrijke zakenlui waren, verbonden met zeer befaamde Amerikaanse financiële maatschappijen. Op 2 december 1987 werd Looza verkocht aan deze Amerikaanse holding ‘ABA’ die op een na alle aandelen in handen had.
Eerst hielp de Heer Bayat Looza op het rechte pad, met een nieuw logo, een nieuwe fles, een nieuwe marketingpolitiek en een agressieve aanpak van de distributie. Looza had steeds een goede plaats behouden in de horeca, maar was niet bepaald het best veropende product in de warenhuisrekken.
Eens dit probleem aangepakt, was het tijd voor expansie. Nieuwe smaken en nieuwe exportmerken waren ontwikkeld. De Heer Bayat, die voordien Looza fruitsappen invoerde in de Verenigde Staten, tekende meteen een strategie uit voor een volledige fruitsappengamma. Als Amerikaan, van Iraanse afkomst, was hij meer vertrouwd met vers geperst en gekoeld fruitsap, dan met fruitsap met een lange houdbaarheid. Deze laatste soort maakt in Amerika ook slechts 10 tot 15% uit van de sinaasappelmarkt. De introductie van een dergelijk vers product leek dus een logische stap.
In september 1989 ging Looza Distribution N.V. over tot een acquisitie in Frankrijk: een melkfabriek van Union Latière Normande. Het procédé voor de pasteurisatie van verse melk is identiek aan dat van vers fruitsap. De overeenkomst vermelde wel dat de nieuwe eigenaar gedurende twee jaar melk moest produceren voor ULN en gedurende drie jaar de 22 personeelsleden moest behouden. In december 1989 rolden dan, behalve dozen melk, de eerst dozen Fruvita van de band. In drie maanden tijd was het nieuwe merk gecreëerd, de verpakking ontworpen en een lanceringspolitiek uitgestippeld. Zes maanden later werd Fruvita sinaasappel- en pompelmoessap verkocht in 60% van de Franse grootwarenhuizen. Looza Distribution France S.A., een afdeling van het Belgische Looza Distribution N.V. kon in een mum van tijd rekenen op een marktaandeel van 50% voor de verse sappen. Momenteel werken er al meer dan 150 mensen. In 1991 werd Fruvita ook in België gelanceerd. Verder word het merk verkocht in de Marks & Spencer – winkels in het verenigd koninkrijk, in Duitsland, in Nederland en in Scandinavië.

1.1.5De jaren 90 – nu: Juice Bowl, Dole, Seagram, Pepsico


Eens de heer Bayat wist dat het concept werkte, wilde hij de aanvoer van het zoete, vers geperste fruitsap uit Florida zeker stellen. Daarom kocht hij in juni 1990 het bedrijf Juice Bowl Products uit Lakeland, Florida over van de voedingsreus Campbell Soup. Meteen kreeg Looza toegang tot de beste sinaasappelen voor sap, namelijk die uit Florida. Vanaf dan konden zij dan ook rekenen op een jaarlijkse groei van meer dan 30%; een uitzondering in de fruitsappensector!
Juice Bowl Products maakt zowel geconcentreerd als vers geperst fruitsap. Maandelijks verscheept het duizenden ton diepgevroren vers fruitsap naar Europa. Bij Looza Distribution in Borgloon worden in 1991 da magazijnen uitgebreid met 5000 m². in december 1993 worden Looza en Fruit Bowl overgenomen door Dole Food Company, Inc.. De leiding blijft in handen van Abbas Bayat. Dole opereert verder onder de merken Dole, Juice Bowl en Looza in de Verenigde Staten; Fruvita, Dole, Juice Bowl en Looza in Europa en Dole in Azië.
In 1994 wordt er extra bureelruimte bijgebouwd. Bijna tegelijkertijd wordt in Duitsland een Looza Distribution Deutschland geopend, een louter administratieve vestiging, met op dit ogenblik 9 personeelsleden.
In mei 1995 word de vruchtensappensector van Dole overgenomen door de Canadese drankengroep “Seagram”. Zij nemen de productie – eenheden van Dole Food in de Verenigde Staten, Europa en China over en de joint – venture in Japan. Met de overname was een bedrag van 285 miljoen Dollar gemoeid. Seagram Beverages steunt op twee pijlers: alcoholische dranken en fruitsappen. De groep is ondermeer bekend van de merken Chivas Regal (whisky), Martell (cognac), Sandeman (porto), Mumm (champagne) en Piper Heidsieck Monopome (champagne). Als voornaamste fruitsappenmerk voert het Tropicana. De groep haalt een jaaromzet van 10 miljard Dollar in meer dan 150 landen.
Looza werd dus opgenomen in een groep van wereldmerken. De vruchtensappendivisie (goed voor een jaaromzet van 1,5 miljard Dollar) wordt vanaf dan opgesplitst in 2 delen: Tropicana Dole Beverages International, afgekort TDBI, met als hoofdzetel nieuwe burelen in Brussel die worden betrokken in juli 1995 en Tropicana Dole Beverages North Amerika, gesitueerd in Bradenton, Florida.
Vanaf mei 1996 werd er bij Looza in Borgloon de productie opgestart van de Tropicana ambient – producten (dit zijn producten met een langere houdbaarheid op omgevingstemperatuur) voor de Europese markt. De merknamen zijn Tropicana en Hitchcock. Verder blijven we ook nog de vroegere merken verder produceren, t.t.z. Looza en Juice Bowl. Voor de productie van deze nieuwe producten werden er investeringen gedaan zowel wat betreft de magazijnruimte als de productielijnen. De productielijn voor de productie van de literflessen en 75 cl - flessen moest worden aangepast aan de flessenformaten van Tropicana en Hitchcock en het aantal productieruns werd aanzienlijk opgedreven. Voor de stockage van deze bijkomende producten werd de magazijnruimte nogmaals met 5000 m² vergroot.
In augustus 1998 wordt uiteindelijk de hele vruchtsappendivisie van Seagram overgenomen door Pepsico. Op dit moment werken er bij Tropicana Europe in België ongeveer 220 mensen waarvan bijna 200 mensen in de Tropicana – Looza – Plant in Borgloon.

1.2De juridische vorm


Looza Borgloon is een N.V., wat staat voor een naamloos vennootschap. Een N.V. verschilt van een BVBA op vlak van de ingewikkeldere bestuursorganisatie en het minimum aan startkapitaal namelijk 62500 €. Het BTW. nummer is BE 433 279 402.

Enkele kenmerken van de naamloze vennootschap in België: • Aantal vennoten: minimum 2

 • Kapitaal: 25% van de aandelen dient volstort te worden met een minimum van € 61.500,-. Voor de inbreng in natura is een rapport van de revisor vereist.

 • Aandelen:

 • Akte: notariële akte noodzakelijk

1.3De vestigingsplaats


Looza Borgloon is in Hoepertingen gevestigd omdat er door uitbreidingen meer plaats nodig was. Door de nieuwe ligging van het bedrijf, is het uitbreiden van de site vergemakkelijkt. Men kan nu ook nieuwe investeringen maken in betere machines en infrastructuur omdat men weet dat men de eerst 20 jaar niet zal verhuizen.

1.4Evolutie van het bedrijf


De evolutie van Looza:

 • Pre 1950: Het bedrijf ontstaat op een herenboerderij in Zuid Limburg onder leiding van de heer Lamine de Bex. Door de snelle uitbreiding koopt men een oude suikerfabriek te Hoepertingen op waar men tot op de dag van vandaag nog steeds gevestigd is.

 • De jaren 50: Het bedrijf wordt omgevormd tot LOOZA N.V. en door kapitaalinbreng worden twee andere families mede – aandeelhouders.

 • De jaren 60-70: Nieuwe afzetmarkten in Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Italië. Oprichting hoofdzetel in Brussel in 1960. overname door Showerings dat op zijn beurt door Allied Lyons werd overgenomen.

 • De jaren 80: De maatschappelijke zetel verhuist terug naar Hoepertingen. Overname door ABA holding. De Heer Bayat bedenkt nieuwe strategieën. Overname van een oude Franse melkfabriek waardoor het merk Fruvita ontstond.

 • De jaren 90-nu: overname van Juice Bowl in Florida. Uitbreiding van de magazijnen en overname door Dole. Opening Looza Distribution Deutschland. Overname door Seagram. Opstarting van productlijn Tropicana Ambient. Overname door Pepsico.

1.5Structuur van de onderneming

1.5.1Structuur van Tropicana Europa1.5.2Structuur van Looza Borgloon1.5.3Structuur van de Informatica: TOCC1.5.4Structuur van de Informatica: afdeling1.6Aard van de activiteiten

1.6.1Belangrijkste activiteit


De belangrijkste activiteit van Looza is het verwerken van vruchten tot vruchtensap. In de site te Borgloon gebeurt vooral het verpakken van de vruchtensappen. Looza produceert 2 soorten sap:

 • Bij sap van concentraat wordt: de pulp en het sap worden gescheiden, het sap wordt ingedikt, het sap wordt verpakt maar is niet zo lang houdbaar

 • Bij sap van niet concentraatwordt: de pulp en sap gescheiden, het sap wordt verpakt en het sap is langer houdbaar

Buiten de verpakking gebeurt ook een deel van de bereiding in de site te Borgloon. Dit omvat voornamelijk het verwerken van concentraat tot fruitsap. Van andere sites wordt de pulp en concentraat geleverd en de site te Borgloon verwerkt deze dan en verpakt ze in hun respectievelijke verpakking.

1.6.2Voornaamste concurrenten


De voornaamste concurrenten is Minute Maid, een lid van The Coca Cola Company

1.7Omzet

1.7.1Totale verkoop in liters1.7.2Evolutie van zakencijfers in Euro1.7.3Evolutie van het personeelsverloop tijdens het laatste boekjaar


Er zijn 12 deeltijdse arbeiders aangenomen, en 1 deeltijdse. Deze 13 arbeiders hebben geen vast contract gekregen. Volgens studieniveau worden ze als volgt ingedeeld:

 • Mannen

 • Vrouwen

  • Lager onderwijs

   • 0 werknemers

  • Secundair onderwijs

   • 0 werknemers

  • Hoger niet universitair onderwijs

   • 1 werknemers

  • Universitaire opleiding

   • 0 werknemers

Er zijn 80 tijdelijke contracten verlopen. Van die 80 contracten waren er 67 voltijds en 13 deeltijds. Ze worden als volgt ingedeeld:

 • Mannen

  • Lager onderwijs

   • 0 werknemers

  • Secundair onderwijs

  • Hoger niet universitair onderwijs

   • 27 werknemers, waarvan 1 deeltijds

  • Universitaire opleiding

   • 5 werknemers

 • Vrouwen

  • Lager onderwijs

   • 0 werknemers

  • Secundair onderwijs

   • 7 werknemers, waarvan 2 deeltijds

  • Hoger niet universitair onderwijs

   • 31 werknemers, waarvan 10 deeltijds

  • Universitaire opleiding

   • 5 werknemers

De redenen van het aflopen van het contract worden als volgt ingedeeld:

 • Voltijds

  • Pensioen

   • 0 werknemers

  • Brugpensioen

   • 0 werknemers

  • Afdanking

  • Andere redenen

   • 66 werknemers

 • deeltijds

  • Pensioen

   • 0 werknemers

  • Brugpensioen

   • 2 werknemers

  • Afdanking

   • 0 werknemer

  • Andere redenen

   • 11 werknemers


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə