Δελτίο Τύπου «Rodchenko and Popova: Defining Constructivism» Έργα από τη συλλογή Κωστάκη του Κ.Μ.Σ.Τ
Yüklə 59.09 Kb.
tarix25.04.2016
ölçüsü59.09 Kb.

Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2009
Δελτίο Τύπου

«Rodchenko and Popova: Defining Constructivism»

Έργα από τη συλλογή Κωστάκη του Κ.Μ.Σ.Τ.

12 Φεβρουαρίου–17 Μαΐου 2009

Tate Modern, Λονδίνο
Ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τη Ρωσική Πρωτοπορία παρατηρείται τις μέρες αυτές και το Λονδίνο –αφού μετά την πετυχημένη έκθεση «Vers de Nouveaux Rivages» («Προς Νέες Ακτές») στο Μουσείο Maillol στο Παρίσι, που παρατάθηκε μέχρι τις 23 Μαρτίου- το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η συλλογή Κωστάκη συμμετέχουν σε μια ακόμα διεθνή συμπαραγωγή, στην έκθεση με τίτλο «Rodchenko and Popova: Defining Constructivism», που θα εγκαινιαστεί στις 12 Φεβρουαρίου του 2009 στην Tate Modern, στο Λονδίνο. Επιμελητές της έκθεσης είναι η Margarita Tupitsyn και ο Vicente Todoli.

Η έκθεση παρουσιάζει το έργο δύο εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας, του Aleksandr Rodchenko (Αλεξάντερ Ρότσενκο 1891-1956) και της Liubov Popova (Λιουμπόβ Ποπόβα 1889-1924). Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που συγκεντρώνει περίπου 350 πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, ανακατασκευές, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, με σκοπό εστιάσει και να καταδείξει την πορεία του Κονστρουκτιβισμού μέσω των δύο πρωτοστατών του κινήματος. Παρακολουθώντας την γένεση, τη διαμόρφωση των αρχών του και τις επεκτάσεις του Κονστρουκτιβισμού, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης σχέδια για σκηνικά θεάτρου, εξώφυλλα περιοδικών, μοτίβα για υφάσματα και ενδύματα, ενδεικτικά της ένταξης της τέχνης στην παραγωγή και στην καθημερινή ζωή, αλλά και της συμβολής των δύο καλλιτεχνών στην προαγωγή της εικαστικής δημιουργίας της εποχής τους σε πρωτοπορία.   

Η Ρωσική Επανάσταση συνοδεύτηκε από μια εξαιρετική περίοδο καλλιτεχνικού πειραματισμού γνωστού ως Κονστρουκτιβισμού, που έθεσε ερωτήματα για βασικές αξίες της τέχνης, αλλά έφερε στο προσκήνιο και ποια θέση πρέπει να έχει η τέχνη στη νέα κοινωνία. Οι εκπρόσωποι του κινήματος δέχτηκαν την πρόκληση της ιδέας των έργων τέχνης ως μοναδικών αγαθών, διερεύνησαν περισσότερο συλλογικούς τρόπους εργασίας και εξέτασαν πως θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην καθημερινή ζωή μέσω του σχεδίου, της αρχιτεκτονικής, της βιομηχανικής παραγωγής, του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ο Rodchenko, του οποίου η σύζυγος Varvara Stepanova ήταν και η ίδια σπουδαία καλλιτέχνης, ενεργά ασπάστηκε σχεδόν όλες τις εκφάνσεις του κινήματος, από τη διαφήμιση μέχρι τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Τα καινοτόμα επιτεύγματα της Popova στη ζωγραφική, στο θέατρο, στη γραφιστική και στο σχέδιο υφασμάτων σημειώθηκαν παρά την κλονισμένη υγεία της και την προσωπική της τραγωδία –ο άντρας της πέθανε από τύφο το 1919, και η ίδια πέρασε ένα χρόνο προσπαθώντας να αναρρώσει. Η ίδια και ο γιος της πέθαναν μόλις πέντε χρόνια αργότερα από οστρακιά.

Οι εκπρόσωποι του Κονστρουκτιβισμού συνέκριναν τον καλλιτέχνη μ’ ένα μηχανικό, που διευθετεί υλικά με επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο και παράγει έργα τέχνης με την ίδια λογική, όποιος οποιοδήποτε άλλο κατασκευασμένο αντικείμενο. Στη θεωρία ήταν μια τέχνη που υπερέβαινε τις διαφορές των δυο φύλων. Η ισότητα των δυο φύλων ήταν μια βασική αρχή του κομουνισμού και αυτή ήταν μια από τις περιόδους της ιστορίας, όπου οι γυναίκες καλλιτέχνιδες αξιολογούνταν ως εξίσου σημαντικές με τους άντρες ομόλογούς τους.

Πιο συγκεκριμένα, πάντως, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 350 έργα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται καμβάδες από τη σειρά των «Ζωγραφικών Αρχιτεκτονημάτων» της Popova (1917-1919), κινηματογραφικές αφίσες, κοστούμια και σκηνικά του Rodchenko. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αφίσες για την κλασική ταινία «Το Θωρηκτό Ποτέμκιν» σε σκηνοθεσία Σεργκέϊ Αϊζενστάιν το 1925.

Εξέχουσα θέση στην έκθεση έχουν τα έργα των δυο καλλιτεχνών που είχαν παρουσιαστεί στην ιστορική έκθεση του 1921 με τίτλο "5 x 5 = 25" και για την οποία οι δυο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με τους συναδέλφους τους Aleksandra Ekster, Aleksandr Vesnin and Varvara Stepanova. Μεταξύ των έργων αυτών είναι και τα διάσημα μονοχρωματικά ζωγραφικά έργα του Rodchenko «Καθαρό Κόκκινο Χρώμα», «Καθαρό Κίτρινο Χρώμα» και «Καθαρό Μπλε Χρώμα». Η έκθεση αποτελείται από μοναδικά έργα της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας τα οποία συνεισφέρουν 15 φορείς απ’ όλο τον κόσμο. Το Κ.Μ.Σ.Τ. συμμετέχει με 60 έργα, σχέδια και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη και έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή στην έκθεση.

Στα χτεσινά επίσημα εγκαίνια ο γενικός διευθυντής της Tate Νικόλας Σερότα έκανε εκτεταμένη αναφορά στον Γιώργο Κωστάκη και ευχαρίστησε δημόσια για την εξαιρετική συνεργασία το Κ.Μ.Σ.Τ. της Θεσσαλονίκης «το βασικό μας εταίρο στην έκθεση αυτή», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο διευθυντής της Tate Modern, Βιντσέντε Τοντόλι αποκάλεσε τη συλλογή Κωστάκη «τη σημαντικότερη συλλογή Ρωσικής Πρωτοπορίας στη Δύση».

Η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ., Μαρία Τσαντσάνογλου εξηγώντας για το έργο των δυο αυτών καλλιτεχνών αναφέρει: «Τα έργα των Liubov’ Popova και Aleksandr Rodchenko μπορεί να θεωρηθούν ως διαφορετικές συλλογές μέσα στην κυρίως συλλογή Κωστάκη. Ο Κωστάκης απέκτησε τα έργα της Popova σχεδόν αποκλειστικά από την οικογένειά της και ειδικά από τον αδερφό της Pavel Sergeevich και το θετό γιό του. Ο Κωστάκης διηγείται πως ο Pavel Sergeevich δέχτηκε να του πουλήσει ότι είχε στην κατοχή του εκτός από ένα μικρό πίνακα που κράτησε ως ενθύμιο από την αδερφή του. Ο ίδιος πρότεινε στον Κωστάκη να επισκεφτεί το θετό γιό του στην πόλη Zvenigorod, όπου σ ‘ένα καλά διατηρημένο σπίτι με κήπο ανακάλυψε πολλά έργα με πιο σημαντικό το Painterly Architectonics του 1921. Σύμφωνα με τον Κωστάκη το έργο ήταν … καρφωμένο στο παράθυρο της αποθήκης για να προστατεύονται από τη βροχή. Ο ιδιοκτήτης δέχτηκε να το πουλήσει αν ο Κωστάκης το αντικαθιστούσε μ’ ένα παράθυρο. Τα περισσότερα από 200 έργα της Popova επιτρέπουν σε κάποιον να παρακολουθήσει τη διαδρομή και την εξέλιξη μια σπουδαίας καλλιτέχνιδας, που αν και πέθανε σε νεαρή ηλικία, ταξίδεψε όλο το μονοπάτι από το Συμβολισμό στον Κυβο-Φουτουρισμό, Σουπρεματισμό, Κονστρουκτιβισμό και Τέχνη στην Παραγωγή».

Η ίδια σχετικά με τον Aleksandr Rodchenko συμπληρώνει: «Η συλλογή των πινάκων και σχεδίων του Aleksandr Rodchenko που χρονολογούνται πριν και από το 1921 είναι εξαιρετικής σημασίας. Το 1921, ο Rodchenko «αποκήρυξε» τη ζωγραφική και στράφηκε στη φωτογραφία. Η προηγούμενη ζωγραφική του περίοδος εκπροσωπείται μοναδικά και γι’ αυτό elevated in the SMCA's Costakis collection. Ο Κωστάκης ανατρέχοντας στη συνάντηση του με τον Rodchenko θυμάται ότι ήταν μια περίοδος που κανείς δεν τον σκεφτόταν ως ζωγράφο. Ολοι τον θεωρούσαν ένα σπουδαίο φωτογράφο και είχαν ξεχάσει τη σχέση του με τη ζωγραφικήΟ ίδιος θυμάται πως απέκτησε μια από τη μοναδικές κρεμαστές οβάλ κατασκευές του, την οποία το MoMA αργότερα αγόρασε από το συλλέκτη και η οποία βρίσκεται τώρα στη Νέα Υόρκη: «Κάπου στα 1950 ρώτησα το Rodchenko τι απέγιναν οι κατασκευές του. Δεν έδωσε μια σαφή απάντηση παρά είπε «Νομίζω ότι υπάρχει μια από αυτές κάπου εδώ. Ανέβα επάνω και δες». Έτσι πήρα μια σκάλα και σκαρφάλωσα πάνω. Κάτω από τόνους σκόνης και αμέτρητα χαρτιά και περιοδικά στη μέση αυτής της ακαταστασίας βρίσκονταν μια οβάλ κρεμαστή κατασκευή σε κομμάτια. Και ο Rodchenko που είπε «Πάρτην εσύ θα βρεις ένα ασφαλέστερο μέρος γι’ αυτήν». Και είχε δίκιο. Η κατασκευή βρήκε το δρόμο της στο MOMA, όταν ο Κωστάκης ήταν άρρωστος και χρειαζόταν μεταμόσχευση νεφρού. Και την πούλησε κάπου, που ήξερε ότι παραμείνει ασφαλής».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Tate Modern συμπόσιο αφιερωμένο στη συλλογή Κωστάκη, στη διάρκεια της οποίας θα μιλήσουν η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ., Μαρία Τσαντσάνογλου, η οποία θα παρουσιάσει τις ενότητες των έργων της Liubov Popova και του Aleksandr Rodchenko μέσα από τη συλλογή και την ιστορική τους σημασία στη διαμόρφωση των κινημάτων της ρωσικής πρωτοπορίας ενώ η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα θα αναφερθεί στην αισθητική του κονστρουκτιβισμού μέσα από παραδείγματα από τη συλλογή Κωστάκη. Η συντηρήτρια έργων τέχνης Μαρία Κόκκορη θα αναφερθεί σε ορισμένες ιδιαιτερότητες σχετικά με τα υλικά και τις τεχνικές των έργων του Rodchenko και της Popova.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στην Tate Modern, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα έχει και έντυπη παρουσία μέσω ειδικά σχεδιασμένου φυλλαδίου που θα διανέμεται δωρεάν, ενώ εκδόσεις του Κ.Μ.Σ.Τ. θα πωλούνται στο βιβλιοπωλείο του αγγλικού μουσείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια η έκθεση θα ταξιδέψει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (18 Ιουνίου-20 Σεπτεμβρίου 2009) και στην Πινακοθήκη Reina Sofia, στη Μαδρίτη (19 Οκτωβρίου 2009 – 31 Ιανουαρίου 2010).

INFO
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123

www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Rodchenko and Popova: Defining Constructivism»

Έργα από τη συλλογή Κωστάκη

Εγκαίνια: 12 Φεβρουαρίου 2009

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 17 Μαΐου 2009

Επιμελητές: Margarita Tupitsyn & Vicente Todoli
Γραφείο Τύπου Κ.Μ.Σ.Τ. & Κ.Σ.Τ.Θ.

Γιώτα Σωτηροπούλου

κιν. 6972336261

Τ.2310589152, Φ.2310589210press@greekstatemuseum.comVerilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə